Berba maslina na jugu Istre, zbog napada muhe, već je krenula, informacija je koju smo dobili jučer i odlučili je provjeriti. A iako nam nitko od ozbiljnijih maslinara nije potvrdio da su već počeli s rekordno ranim branjem, oni s medulinskog područja otkrivaju da će to učiniti ovog tjedna, dakle 10 ili 15 dana nego je uobičajeno. Tako razmišlja i Petar Rikato, koji na svojim maslinicima na području općine Ližnjan i Medulin muku muči sa spašavanjem uroda pred silnim napadom maslinove muhe.
Štete na zrelim ulikama do 15 posto
- Ne, nismo još krenuli u berbu, ali ovaj tjedan ćemo početi. Možda već sutra. Ne postoji maslinik na području Ližnjana i Medulina gdje nema muhe i gdje ne padaju plodovi. Najgora je situacija tamo gdje nismo mogli braniti nasad, a sve zbog susjeda koji ne tretiraju svoje masline, pa moja zaštita nije bila dovoljna za tako veliki napad i zato smo odlučili da idemo u ranu berbu. Na stablima imam 40 kilograma, na susjednim nema ništa, i to trebam braniti jer mušica izlijeće iz izbušenog ploda i traži zdravi da bi ga bušila. Takvi maslinari uzrokuju ogromne štete, jer od para mušice u srpnju, koji nije tretiran, do sada je nastalo milijun jedinki, kaže Rikato. Muhu je uspio snimiti čak i na plodu leccina, što je, kaže, kuriozitet.
Štete na ulikama je, kaže, negdje od 10 do 15 posto, ali je u zapuštenim, odnosno netretiranim maslinicima vikend-maslinara, kako ih naziva, od 50 do 100 posto.
- Zbog toga dežuram u maslinicima kao žandar. Imam ih na 12 lokacija, a kada sam uzimao u zakup, nažalost, nisam birao i susjede, kaže Rikato.
Takvoj ranoj berbi morat će se prilagoditi i uljare. U torciu Nonno Bruno u Banjolama pripremaju se za otvaranje već 1. listopada.
- Najavljuju mi se ljudi za preradu već sutra, jer da imaju dosta štete od muhe. Uspaničili su se, razumijem ih, ali ih i odgovaram da pričekaju malo jer u onom ubodenom plodu ionako nema ulja. Moj je savjet da pričekaju još 15-ak dana, kaže Davor Zanini, vlasnik uljare Nonno Bruno.
Zbog kvalitete treba ranije brati
- Kasnije ulje neće biti ni za konzumaciju. Pola plodova će popadati, a ni kvalitete neće biti. Ako držimo do kvalitete i želimo postići cijenu, onda nema druge, zaključuje Rikato.
Muha je iznenadila maslinare s medulinskog područja - prošlog tjedna bili smo u masliniku Silvana Tangera koji je primijetio puno uboda i odlučio prskanjem obuzdati jak napad. Pritom, naglašavaju svi sugovornici, treba paziti na karencu i vrijeme berbe. Rikato kaže, a potvrdio nam je to i Edi Družetić iz tvrtke Agroprodukt, ovogodišnji problem s muhom leži u međugeneracijama, odnosno izmiješanim letovima, koji su zbunjivali maslinare. No, Družetić naglašava i da se muha mogla pratiti i suzbijati, kao što se to činilo na Vodnjaštini, gdje više problem sada uzrokuje moljac.
- Na svim je područjima na kojima pratim, poput Barbarige, Fažane i Vodnjana, trenutno veliki let, a u Medulinu je bio nešto ranije. Jak je napad i zaista bi imali štete od muhe da nismo pratili i reagirali na vrijeme. Ipak, ne mora biti ista situacija u istom kraju. Ljudi bi trebali sami pratiti situacije u svom masliniku pomoću žute ploče, da ne špricaju napamet, kaže Družetić.
Kod Barbarige problem je moljac
Malim maslinarima na području Barbarige, Peroja i Fažane problem stvara moljac koji je položio jaja na plod kada je bio velik par milimetara, crv se ubušio u košticu, a sada izlazi preko peteljke, zbog čega plod otpada.
- Imamo moljca malo na krupnijim sortama, ali šteta će se kompenzirati s dobrim rodom, kaže Družetić.
Agroprodukt s probnom berbom kreće krajem tjedna, ali se berba zahuktava tek prvih tjedana listopada, kada i počinje prerada u njihovoj uljari u Vodnjanu.
- Berba nekih ranijih sorti na medulinskom području počinje već u prvom tjednu listopada, ali uglavnom prava berba počinje od 10. listopada nadalje, zaključio je Družetić.
Šuran: Plodovi moraju dobiti boje
Dok se Medulinci i Ližnjanci muče s muhom, na fažanskom području bore se s moljcem.
- Palo mi je dosta maslina sa stabla, očekujem 15 posto gubitaka na krupnijim sortama poput buže, dok na sitnijim plodovima nema štete. Problema s muhom na fažanskom području uglavnom nema. Najavljivan je bio veći let i špricali smo na vrijeme. Inače je sezona dosta dobra i što se tiče i ploda i rodnosti, kaže Dario Šuran, predsjednik Agroudruge iz Fažane. Pravu berbu na tom području treba očekivati tek za dva tjedna.
- Poslije 1. listopada počet će brati oni koji idu na natjecanja, njima to odgovara da bi dobili kvalitetnija ulja. Inače, gledam ulike, potpuno su zelene, ne tamne ni malo, samo je leccino malo dobio boje. Mora plod pocrniti jednu trećinu. Sigurno neću brati do 10. ili 15. listopada, mada je istina da se ove godine, zbog suše, sve obavlja ranije, kaže Šuran. (Zvjezdan STRAHINJA)