Ramponom na školjke od Rovinja do Vrsara

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Šušur oko jedne ribarske brodice i jednog viličara privukao je na osunčanu pulsku rivu i novinare. Što je toliko zaposlilo ribare? Misterij je brzo razriješen, 14-metarska brodica Luka, uz dosadašnju koču, dobiva i rampon. Postavljanje ovog specifičnog poteznog alata, koji se u Istri koristi isključivo za izlov školjkaša poput jakobovih kapica, potrajat će slijedećih tjedan dana.

- Nakon toga izlazimo na more, i to na potezu od Rovinja prema Vrsaru, a lovit ćemo kapešante i oštrige. Trenutno se slabo lovi, u pulskom akvatoriju gotovo da nema ribe, pa bi trebalo "potegnuti" do, primjerice, Suska ili Dugog Otoka. Odlučili smo se zato privremeno prebaciti na rampon. Dopremili smo ga iz Italije i za njega potrošili oko sedam tisuća kuna - doznajemo od posade broda.

Naši sugovornici kažu i da je ribarima pogodovalo višestruko pojeftinjenje nafte tijekom posljednjih mjeseci, ali je u posljednjih pet godina sve izraženije smanjenje ribljeg fonda. Mreže se pune ribom uglavnom od rujna do prosinca, nakon čega posla gotovo da i nema, dodaju. Tome su odlučili doskočiti novim alatom, a na proljeće se opet vraćaju koči. (K. F.


Podijeli: Facebook Twiter