Rambo Amadeus u obrani platana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako prenosi portal Pressonline.rs, poznati glazbenik Rambo Amadeus legao je u subotu posred Bulevara kralja Aleksandra u Beogradu u znak protesta prema planskom projektu u kojem bi se posjeklo svih 329 platana.

Clan neformalnog udruženja Sacuvajmo beogradske platane Vladimir Milutinovic izjavio je u ponedjeljak da su sve platane zdrave i bezopasne i da zato nema potrebe za njihovom sjecom. Kaže i da se njegove tvrdnje mogu vidjeti i golim okom na panjevima i odsjecenim granama, na kojima nema tragova truljenja, kako se navodi u elaboratu šumarskog fakulteta, na osnovi kojeg je i donesena odluka da se drvored ukloni.



"Svaki panj posjecenog stabla smo slikali i objavit cemo ga na Facebooku na kojem ce se to jasno vidjeti", najavio je Milutinovic. Platane su stare 80 godina i predstavljaju povijesno dobro pa je njihovo uklanjanje, smatra, kulturno-ekološki zlocin.

Policija nije željela primjenjivati silu da bi odblokirala cestu na kojoj su ležali Rambo Amadeus i nekoliko njegovih istomišljenika, ali ih je nakon dugog razgovora i uvjeravanja uspjela nagovoriti da se maknu. Zbog posjecenih stabala promijenit ce se mikroklima na bulevaru, smatra Rambo Amadeus, koji je sjecu nazvao vandalskim cinom ljudi koji žude samo za profitom, uz suze zbog moguce sudbine "celavog bulevara".

"Radi se o kratkovidnom planiranju koje prijeti Beogradu da ostane bez gorostasa platana i njihovih blagotvornih krošnji, koje su nas branile od ljetne žege i pružale utocište pticama. Mediji šute o ovome, a cak se i portali ušutkuju da istina ne dopre do gradana", tvrdi Rambo, nadodavši da je zahtijevao od policije da ga uhiti jer tog dana nije htio biti slobodan covjek.


Podijeli: Facebook Twiter