Ramazan u Aziji započeo prijetnjama i nasiljem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 Muslimani u Aziji obilježili su u nedjelju početak ramazana, mjeseca posta, u mnogim zemljama kao što je Indonezija gdje prijetnje radikalnih islamista da će napasti "nečiste" bistroe u kojima se prate utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. nisu stišale nogometnu groznicu, a prijetnje nasiljem odaslali su i afrički radikalni islamisti.

Na azijskom kontinentu mjesec posta za muslimane počeo je i u Maleziji, u Afganistanu, na Filipinima i na Šri Lanci.

No u Indoneziji, najvećoj muslimanskoj zemlji na svijetu s 225 milijuna muslimanskih vjernika od 250 milijuna stanovnika, radikalne islamističke skupine zaprijetile su napadima na bistroe koji i dalje toče alkohol - kojega je konzumiranje zabranjeno po islamskom zakonu - ili rade do kasno u noć tijekom ramazana.

No te su prijetnje imale slabog odjeka u toj umjerenoj muslimanskoj zemlji gdje je nogomet veoma popularan. Navijači i ljubitelji okrugle lopte iz zemlje i svijeta u velikom broju posjećuju bistroe u Džakarti, prenosi agencija AFP.

Ramazan postavlja dilemu pred praktične muslimanske vjernike koji su ljubitelji nogometa kada se ta dva događaja vremenski podudare, kao što je bilo 1982. na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Španjolskoj.

Prijetnje nasiljem tijekom ramazana odaslali su radikalni islamisti Al Šabab iz afričke države Somalije koji su već prvog dana prijetnju i proveli u djelo.

"Napadi će se pojačati, a eksplozije nastaviti, Mogadiš će i dalje biti bojišnica, gora nego ikad", rekao je šeik Ali Muhamed Husein, zapovjednik operacija skupine Al Šebab u Mogadišu, u audioporuci na radiju Andalusu i na islamističkoj mrežnoj stranici.

Al Šabab je u nedjelju ubio dvojicu prometnih policajaca te jednog vojnika u Mogadiša, objavili su policajci i očevici na koje se poziva Reuters te izvještava da je skupina odmah preuzela odgovornost za te smrti.

Skupina, koja je vrlo snažna u sjevernom dijelu somalske prijestolnice, i lanjski je ramazan popratila nizom napada, a zadnjih godinu dana ubila desetke ljudi u Mogadišu, prema riječima predstavnika UN-ova ureda u glavnome gradu.

Snage Afričke unije počele su ranije ove godine novu ofenzivu na uporišta Al Šababa i uspjele ih protjerati iz nekoliko gradova. No Al Šabab nadzire ruralna područja i otežava im opskrbu te se stanovništvo do kojeg pomoć ne stiže priklanja njegovoj propagandi.

U Afganistanu su političari početak ramazana obilježili sudjelovanjem na svečanom "iftaru" - večeri koju muslimani blaguju tijekom mjeseca posta - budući da rezultati spornih predsjedničkih izbora trebaju objaviti ovih dana, nakon optužaba za prijevaru.

Muslimani u Šri Lanci, zemlji s budističkom većinom, obdržavat će ramazan umjereno, nakon nedavnog vala nasilja između pristaša dviju religija.

Na Filipinima, gdje su katolici u većini, muslimani su počeli svoj prvi ramazan nakon potpisivanja mirovnog ugovora između vlade i najveće skupine islamističkih pobunjenika nakon desetljeća oružanog sukoba u kojemu su poginuli desetci tisuća ljudi.

U Indiji i Pakistanu gdje živi oko 350 milijuna muslimana, mjesec posta počet će u ponedjeljak, prenosi njemačka agencija dpa.

Izvan Azije, većina drugih muslimanskih zemalja kao što je Saudijska Arabija također je počela ramazan u nedjelju, a u Jemenu je počeo u subotu.

Muslimanski kalendar je lunarni pa se početak ramazana određuje pojavom mlađaka na obzoru. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter