Ralph Fiennes i Vanessa Redgrave na Brijunima

Vanessa Redgrave tijekom prošlog gostovanja u kazalištu Ulysses
Vanessa Redgrave tijekom prošlog gostovanja u kazalištu Ulysses

"Unatoč raznim teškoćama, Kazalište Ulysses ovoga ljeta i dalje plovi punim jedrima", rekao je osnivač tog kazališta Rade Šerbedžija, potkrijepivši to najavom gostovanja britanskog kazališta Almeida s predstavom "Richard III", u kojemu vodeće uloge imaju svjetske glumačke zvijezde - Ralph Fiennes i Vanessa Redgrave.

Svoje su gostovanje na konferenciji za novinare, na kojoj je najavljena šesnaesta sezona Kazališta Ulysses na Brijunima, što će se održati od 15. srpnja do 28. kolovoza, Fiennes i Redgrave najavili putem Skypea, usred probi za lipanjsku premijeru predstave koju će 11., 12. i 13. kolovoza izvesti na tvrđavi Minor na Malom Brijunu.

Vanessa Redgrave od samih početaka sudjeluje u radu Kazališta Ulysses i postala je, kako je rečeno, svojevrsni njegov "dobri duh". Prisjetivši se nekih od svojih najdražih suradnji s hrvatskim teatrom, izrazila je veselje što će ponovno doći na Brijune, ovaj put sa zanimljivim projektom londonskog kazališta, u kojoj nastupa u ulozi Margaret.

Ralph Fiennes, koji se proslavio nizom uloga u velikim filmskim produkcijama, u "Richardu III", kojeg režira Rupert Goold, tumači naslovnu ulogu. Otkrio je kako svoj lanjski, prvi i kratki posjet Brijunima, kamo je došao nakon što ga je Šerbedžija više puta pozivao, pamti kao vrlo ugodno iskustvo, te vjeruje da će se to ponoviti i ove godine. "Jako sam uzbuđen što ćemo igrati na Brijunima, u inspirativnom okruženju u kojem uvijek ima puno aktivnosti, od pjevanja i plivanja do bicikliranja", napomenuo je Fiennes.

"Almeida je jedno od najznačanijih kazališta u Londonu, a Ralph je vrhunski, fantastičan i briljantan glumac zbog kojega mi je zastao dah kada sam ga gledao", rekao je Šerbedžija. Kaže kako se još se zatvara financijska konstrukcija cijelog projekta, no vjeruje da će dobiti potporu i da će "država shvatiti koliko je značajno da jedan takav teatar dođe na gostovanje u Hrvatsku, i to s minimalnim troškovima što se njih tiče".

"Ralph je ranije već bio u Zagrebu, Dubrovniku i Splitu, no na Brijune je otkačio, na čisto more, prirodu i sam teatar. Ovaj posjet njegov je dar nama jer je prava rijetkost da predstava tako važnog kazališta gostuje u Hrvatskoj tako brzo nakon premijere u Londonu", istaknuo je Šerbedžija.

Na probleme s financiranjem kazališta odgovara Krležinom rečenicom da je 'mecenat per definitionem utilitaran, tj. opasan'. "To ne znači da mecene nisu često činile i usluge u umjetnosti, mada su one često bile skupo plaćene sa strane umjetnika samog, međutim nitko ne može uništiti pravu umjetnost pa čak ni njezin vlastiti mecena", rekao je.

- Čitav svijet ove sezone slavi 400. obljetnicu smrti Williama, a mi ćemo uz 'Richarda III' i 'Kralja Leara' kompletirati svoj hommage novom premijerom 'Shakespeare ljetne noći - varijacije' - najavila je Lenka Udovički, koja će tu predstavu režirati, napomenuvši da će se predstava održati na više otočkih lokacija.

Nositelji projekta su mladi umjetnici i studenti Muzičke akademije iz Zagreba i Sveučilišta u Rijeci, predvođeni afirmiranim glumcima Katarinom Bistrović Darvaš i Živkom Anočićem.

Ovogodišnju sezonu otvorit će 15. srpnja koncert Šerbedžije s gitaristom i skladateljem Miroslavom Tadićem, na kojem će gostovati skladatelj i pjevač Muharem Serbezovski. Među desetak predstava je i opera Admira Shkurtaja i Alessadra Leograndea "Kater&Radesâ" talijanskog Teatra Koreja i Venecijanskog bijenala, nadahnuta tragičnim stradanjem imigranata u Sredozemlju.

Narodno pozorište Subotica, Grad Teatar Budva, Testament filmS i Ulysses Teatar predstavljaju operu Isidore Žebeljan "Dve glave i devojka". Drugu godinu zaredom igrat će predstava "Pečat" Borne Vujčića s Goranom Grgićem u glavnoj ulozi, a Ozren Gerabarić se vraća s monooperom "Dnevnik jednog luđaka" Moving Music Teatra Bitola.

Najavljena je i izvedba autorskog projekta Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića, "U agoniji" Miroslava Krleže te nastup Zijaha Sokolovića s monodramom "Glumac je... glumac je... glumac", koju je u proteklih 37 godina izveo više od 1600 puta.

Zagrebački HNK gostuje s predstavom Tene Štivičić "Tri zime", Dubrovačke ljetne igre s Goldonijevom "Kafeterijom" u režiji Vinka Brešana, a kazalište Zvezdara s predstavom Dušana Kovačevića "Klaustrofobična komedija" u režiji Darka Bajića, u kojoj se na kazališne daske vratio Slavko Štimac.

Šerbedžija će igrati naslovnu ulogu u "Kralju Learu", a ima i jednu od glavnih uloga u Sofoklovoj "Antigoni - 2000 godina kasnije", premijerno izvedenu prošle godine s kojom će gostovati polovicom kolovoza u Dubrovniku.

Sezona završava 28. kolovoza koncertom Giorgia Suriana i studenata Muzičke akademije iz Zagreba.

Najavljeno je da će se ove godine Ulysses prisjetiti svog suradnika prerano preminulog kazališnog redatelja Tomaža Pandura, projekcijom nekih od njegovih radova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter