Rakugo - japanska humoreska o ljudskoj prirodi

Sanyutei Rakumaro i Irena Srdanović
Sanyutei Rakumaro i Irena Srdanović

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli gostovao je poznati japanski rakugo umjetnik San'yutei Rakumaro te predstavom "Chiritotechin" prezentirao rakugo, jednostavnu dramsku formu koja je vrlo popularna među Japancima. U usporedbi sa zapadnjačkim stand up showom, i ovdje je jedan glumac na sceni i zabavlja publiku humorističnim pripovijedanjem, ali rakugo umjetnik to izvodi iz sjedećeg položaja, ponekad i u dijaloškoj formi, a teme nisu aktualni društveni i politički događaji, izvanjski svijet, već je fokus na ljudskoj prirodi, podjednakoj na svim meridijanima.

Priča "Chiritotechin" govori o liku koji se pravi sveznalica i zna biti neugodan prema drugim ljudima. Drugi lik u priči ga pozove na ručak tijekom kojeg mu duhovito spočitava slabosti njegova karaktera. Rakugo majstor izvodi oba lika, prelazeći iz karaktera u karakter promjenom glasa, okretanjem glave udesno ili ulijevo, promjenom mimike i gestikulacije.

Publika se dobro zabavila, prateći predstavu uz prijevod prof. dr. sc. Irene Srdanović, voditeljice preddiplomskog studija Japanski jezik i kultura na pulskom Sveučilištu. Prethodno su upoznali osnovne karakteristike rakugo pripovijedanja te naučili "čitati" uporabu jedina dva scenska rekvizita s kojima rakugo umjetnik raspolaže - lepezom, recimo, označava štapiće za jelo, čašicu za sake ili japansku lulu za pušenje, dok tenugui tkaninu koristi kao pismo, knjigu, novčanik. Japanski umjetnik San'yutei Rakumaro nakon predstave je odgovarao na brojna pitanja znatiželjne publike.

Okupljene su pozdravili dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Klara Buršić Matijašić i zamjenik veleposlanika Japana u Hrvatskoj Mitsuhiko Shinomiya, a bio je prisutan i ataše za kulturu Ryohei Nakajima. Organizator gostovanja je Udruga za promicanje japanske kulture kroz humoristično pripovijedanje rakugo, uz potporu japanskog Veleposlanstva u Hrvatskoj. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter