Rakovice zamirisale na vatri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekad su se njima hranile kokoši i svinje, danas ih je sve manje i predstavljaju istinsku deliciju. Nekad su ih spremali u Premanturi, danas su turisticka atrakcija u Pješcanoj Uvali. Rijec je o ukusnim rakovicama koje su ove subote zamirisale na tamošnjoj obali, naime feštu Raki na fraški vec nekoliko godina zaredom organizira mjesni odbor tog medulinskog naselja.

Rakovica se baca na pepeo vatre od fraške, odnosno granja, i pece oko 20 minuta. Njen je oklop vapnenacki, a da se duže pece, samo bi izgorjela. Kad joj otpadnu noge i kliješta, vadi se iz vatre. Posjetiteljima su organizatori u subotu podijelili 40-ak kilograma toga ukusnog mesa koje su domacini spremali s maslinovim uljem i vinom. Ugostitelji su pak prodavali porcije rakovica na brodet, s paštom i na salatu po 40 kuna.

- Izmedu dva svjetska rata rakovice su se izvozile svakih sedam dana u Italiju. Naši ribari bi napunili brod i trebalo im je sedam dana da odu i vrate se. Svaka dva sata morali su namakati rakovice da ne uginu. Najbolje su u mjesecima koji u internacionalnom nazivu imaju slovo "r", znaci januar, februar, mart..., kaže Aldo Peruško koji je prije cetiri godine inicirao ovu feštu.

Zanimljivo je da je kolicina mesa koja se može naci u rakovici u travnju tek oko 24 posto njene mase, dok je u studenom ili prosincu oko 17 posto. Što se više približava svibanj, tako one idu više prema obali pa ih možete i rukom uloviti. Izlov je zabranjen od 1. lipnja do 1. studenog.

Peruško kaže da bi najbolje bilo da se manifestacija vrati u Premanturu, otkud je i potekla tradicija. Ribari su, naime, u uvali Polje bacali rakovice na vatru od fraške i jeli ih da ne moraju prekidati krpanje mreža i odlaziti na užinu u Premanturu.

O sveprisutnosti rakovica desetljecima unazad govori i podatak da su nekad njima hranili i kokoši jer nisu znali što ce s bogatim ulovom. Ipak, praksa je prekinuta kada su kokošja jaja pocela smrdjeti po ribi. (T. GRBIC)


Podijeli: Facebook Twiter