Rakovice i istarska supa s citateljima Glasa Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rakovi, divljac, brodet i istarska supa bili su zvijezde prve u nizu manifestacija iz ovogodišnjeg ciklusa "Fažanski gušti i delicije" održane u nedjelju.

U velikom šatoru na fažanskoj rivi i u ugostiteljskim objektima Fažane i Valbandona moglo se izmedu 12 i 16 sati po povoljnim cijenama, od 30 do 40 kuna, uživati u spomenutim delicijama, što su zaista mnogi iskoristili. Malo je tko mogao odoljeti zamamnim mirisima pašte s rakovima, salate od rakovica, brodeta od raki s palentom, fužima, njokima i pljukancima sa šugom od divljaci, a sve se to zatim zalijevalo dobrom supom.



Ovom se prigodom održalo i natjecanje u pripremi istarske supe, jedine manifestacije ove vrste u Istri na kojoj je sudjelovalo osam ekipa sastavljenih od amatera i mentora, mahom profesora pulske Škole za turizam i ugostiteljstvo. Medu njima su se našla i dva naša citatelja koji su izvuceni u prošlotjednoj nagradnoj igri, Josip Mikic iz Rovinja, koji je supu pripremao uz pomoc profesora kuharstva Ljudevita Sabe, i Goran Baranašic iz Kaštelira, kojem je mentorica bila profesorica Gordana Nikolic.

- Uvijek se prijavljujem na ovakva kulinarska natjecanja jer uživam u tome. Lani sam tako imao srece kuhati u Krasici s vašom novinarkom Vesnom Medvedec, i bila je divna atmosfera kao i danas. Volim ovakva natjecanja jer se uvijek nešto novo nauci. Svi mi, na primjer, kuci ponekad radimo supu, i koliko god nam se njena priprema cinila jednostavnom, ustvari nije tako. Najbitnije od svega je imati dobro vino, ostalo svako radi po svom guštu. Na primjer, neki prvo sve sastojke izmiješaju, pa onda dodaju kruh unutra, a neki stave i kruh pa onda miješaju, rekao je Goran Baranašic.

Ljudevit Sabo objasnio je da su za supu najbolja vina borgonja i teran, te da o njihovoj snazi ovisi koliko cemo staviti šecera, no obicno se radi o tri, cetiri žlice. Uz to se doda malo papra i maslinovog ulja te dobro prepecen kruh tako da se supa može pola jesti, a pola piti.

- Supa je uvijek dobro dolazila kao jedno okrepljujuce pice u bilo koje doba dana i vrlo je bitno da bude barem sobne temperature, zbog cega je dobro da stoji barem na rubu ognjišta, ako je to moguce, da se mlaci, kazao je Sabo.

S malo ljubavi i vlastitim osjecajem za omjere sastojaka najbolju supu na koncu su napravili Lucic Marko i profesorica ?urkovic Lidija, kojima je za nagradu pripala velika bukaleta.

Cišcenje rakova je pravo umijece


Nakon natjecanja u pravljenju supe uslijedila je gastroradionica "umijece cišcenja rakova" što su na rivi demonstrirale prave strucnjakinje iz fažanskih ribarskih obitelji. Žene su uglavnom prevladavale i u publici koja je s velikim zanimanjem pratila kako rakovicu što bolje ocistiti da se što manje tog ukusnog mesa baci. Isti je razlog nagnao našu citateljicu Gordanu Ritoša iz Novigrada da sudjeluje u nagradnoj igri koja ju je u nedjelju dovela na radionicu.

- Doma cistiš kako znaš i muciš se, a sada sam nešto novo i naucila tako da ce ubuduce više toga završiti u pijatu, rekla je Ritoša.

Svima koji su propustili ovu nedjelju posjetiti ovu manifestaciju, preostaje cekati do 22. travnja kada ce fažanska riva zamirisati mirisima jela od šparuga i pedoca uz degustaciju istarskih vina, a moci ce se sudjelovati i u rekreativnoj obiteljskoj biciklijadi.


Podijeli: Facebook Twiter