Rakovcu i Fundi urucene nagrade "Drago Gervais"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U rijeckoj vijecnici dodijeljena je književna nagrada "Drago Gervais", ciji su ovogodišnji dobitnici Željko Funda i Milan Rakovac.

Varaždinski autor Željko Funda nagraden je za neobjavljenu zbirku pjesama "Gdje je danas Jadranka Kosor?", a poznati hrvatski književnik i novinar Milan Rakovac za knjigu pjesama "Besida priletuca".

Nagrade je laureatima urucio rijecki gradonacelnik Vojko Obersnel, koji je istaknuo da je nagrada koja nosi ime barda hrvatske i cakavske književnosti Drage Gervaisa najbolji poziv onima koji pocinju svoj književni put, ali i onima koji su ga vec izgradili. Obersnel je takoder ukazao na potrebu vrednovanja i njegovanja cakavštine.

Primajuci nagradu Funda je održao kratak, "zenovski govor" o nemoci rijeci, jer je najbolje kad rijec zaiskri u tišini i nastane glazba. Rekao je i da si još uvijek pokušava dati odgovor na pitanje što je to poezija. Rakovac je kazao da zavidi Rijeci što je uspjela održati cakavštinu živom u svakodnevnom govoru, u književnosti i novinama.

Ove godine nagrada "Drago Gervais" obilježava 50. obljetnicu od raspisivanja prvog natjecaja, a dosad je dodijeljena 29 puta. Na tu cinjenicu, kao i na dosadašnje laureate, podsjetila je Andreja Silic Švonja u ime Gradske knjižnice Rijeka, organizatora nagrade.

Na natjecaj je ove godine stiglo 45 rukopisa te 13 prijedloga knjiga na cakavskim idiomima. U kategoriji za neobjavljeno djelo rukopisi su stigli iz cijele Hrvatske, a jedna je pošiljka poslana iz Bratislave.

Nagrada je dodijeljena u dvije kategorije - za najbolje neobjavljeno književno djelo te za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma cakavskog narjecja hrvatskog jezika. U obje kategorije novcana nagrada iznosi 20.000 kuna neto, dok autoru nagradenog neobjavljenog rukopisa pripada pravo objavljivanja u nakladi Izdavackog centra Rijeka.

Clanovi odbora nagrade bili su Velid ?ekic, Helena Semion-Tatic i Gorana Tuškan Mihocic, a prosudbeno povjerenstvo cinili su Robert Bebek (predsjednik), Elis Deghenghi Olujic, Maja Hrgovic, Ivica Prtenjaca i Milorad Stojevic.

Uz nagradene autore povjerenstvo je pohvalilo i rukopise "Moretto d'Oro: Fino a toccare il cielo" Marija Schiavata; "Satja: Vrijeme badema" Maje Klaric; "Lansirna rampa: Poduke iz posebne proljetne ponude" Roberta Vrbnjaka i "Gromoglas: Oktava tišine" Arsena Mužica.

Nagradeni rukopis "Gdje je danas Jadranka Kosor?" Željka Funde zbirka je pjesama koje je Robert Bebek nazvao direktnima i brutalnima, dok je za cakavsku poeziju Milana Rakovca ustvrdio da nadrasta lokalni i kampanilisticki nacin razmišljanja.

U sklopu prigodnog programa Gervaisove stihove i dijelove iz nagradenih tekstova interpretirao je glumac Denis Brižic uz pratnju na gitari Borisa Kazije, a clanovi Dramske kumpanije Katedre Cakavskoga sabora Kostrena izveli su ulomak iz predstave "Duhi".


Podijeli: Facebook Twiter