Rakovceva - neformalno parkiralište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od pazinskih ulica koje nemaju nijedan kucni broj, Ulica Joakima Rakovca izmedu Spomen doma i zgrade Fine, koristi se vec duže kao neslužbeno parkiralište. Svakodnevno se na širokom nogostupu s jedne te na dodatnoj traci s druge strane ceste, posebno u jutarnjim satima, nanižu osobni automobili.

Dok automobili parkirani na nogostupu smetaju malobrojnim pješacima, oni na dodatnoj traci i ne utjecu na normalno odvijanje prometa. Vjerojatno stoga policija gotovo nikad ne kažnjava vozace, a odnedavno su netragom nestale i prometne ploce koje zabranjuju parkiranje.

Od gradskog komunalnog procelnika Daniela Maurovica saznali smo da su svojedobno došli na ideju da u toj ulici reduciraju dodatne prometne trake, pješacke otoke i dijelom velike plocnike da bi dobili prostor za uredenje parkirališta na kojem bi se vozila parkirala ukoso. Kombinirana trotracna cesta uz Spomen dom, podignut 1981. godine, gradena je u vrijeme kada se ambiciozno planirao veliki most preko Pazincice do novih naselja Rijavca i Žudeke. Danas takve potrebe više nema.

No, buduci da se cesta prema kategorizaciji tretira kao županijska, iz Županijske uprave za ceste su ih svojedobno izvijestili da takvi zahvati, prema njihovim propisima, nisu moguci. Isto nam je neslužbeno potvrdila zamjenica ravnatelja ŽUC-a Biserka Griparic. Na pitanje zašto gradska cesta ima status županijske odgovorila nam je da prema zakonu naselje Rijavac treba imati prikljucak do glavne ceste.

U meduvremenu, izmjenama gradskog DPU-a Centar sjever I, koje samo što nisu donesene, gradska se uprava pomirila s nemogucnošcu uredenja parkirališta u toj ulici. Naime, izmjene predvidaju samo uklanjanje pješackih otoka iz sjevernog dijela ulice, cime ce se dobiti prostor za rekonstrukciju raskrižja s Ulicom gradskih igrališta, Solinama i ulazom u parkiralište iza Spomen doma.


Podijeli: Facebook Twiter