Rakotule kako su nekad izgledale

Parenzana revitalizirana novom turističkom ponudom
Parenzana revitalizirana novom turističkom ponudom

Kada su prošle godine počeli nuditi izlete trasom Parenzane u turističkom vlakiću, Dorijano Kocijančić i njegov tim iz porečke tvrtke Parenzana prozvani su svojevrsnim pionirima i entuzijastima. Ponudili su drugačiji vid izleta unutrašnjošću Istre, koja je s jedne strane stavila u komercijalnu funkciju nekadašnju uskotračnu prugu Parenzana - o čemu se govori od samog početka njene revitalizacije - a s druge ponudila originalniji izlet od onih koji se već klasično nude u turističkim agencijama, poput izleta na Plitvička jezera, ili Postojnsku jamu.

Prve godine mogu se pohvaliti s 2.500 posjetitelja i 14 suradnika. Velik je to broj, s obzirom da je riječ o prvoj godini poslovanja kada proizvod još uvijek nije prepoznat među gostima, iako su planovi Parenzane bili puno veći s obzirom na ulaganja. Ove godine uvode novi program, uz postojeći, koji čini vožnja vlakićem od Vižinade do Motovuna, uz okrjepu i prezentaciju tipičnih istarskih proizvoda na stanici Rakotule.

Momjanštinom uz vino

- Ove godine podignuli smo novi program koji se zove Put čarobnog muškata, gdje vlakom vozimo goste po Momjanštini i obilazimo vinare. Krećemo s obilaskom vinskog podruma Kabola, nastavljamo sa Sinkovićem i završavamo s vinarom Prelcem. Planirali smo krenuti s programom koji će voziti Parenzanom od Oprtlja do Buja, ali ga ne možemo staviti u funkciju, jer je tunel koji se nalazi na trasi zazidan i vlak ne može proći kroz njega.

Prohodan je samo za pješake i bicikliste. Nismo odustali od toga, međutim dok se ne skinu obloge s tunela, odlučili smo ga nadomjestiti obilaskom vinara. Doduše, obilazak vinara ostat će na našem repertoaru i iduće godine, objašnjava nam voditeljica projekta izleta Parenzanom Dragica Ćubelić.

Okrjepa u Rakotulama

Ističe da će vlak putem vinara ići dva puta tjedno; utorkom i srijedom - počevši od početka svibnja pa sve do kraja listopada - s polaskom u mjestu Kremenje. Promotivne vožnje i otvaranje trase zakazano je za travanj. Uz posjet vinarima i kušanje njihovih vina, promovirat će se istarski proizvodi, poput maslinovih ulja, rakija, sira i pršuta. Ujedno, obići će se uz vodstvo vodiča i Momjan te njegovi vidikovci, a goste će u vlaku zabavljati lokalni harmonikaš na triještini. Izlet će trajati oko tri sata.

Ujedno, ove godine obogaćuju svoj izlet od Vižinade do Motovuna proširenjem ponude na stanici Rakotule, gdje se staje nakon Karojbe. Tu su stanicu lani revitalizirali vlastitim novcem, a ujedno su redovito održavali ovu trasu kojom redovito prolaze biciklisti i šetači.

- U Rakotulama smo renovirali postojeću stanicu koja će  još više izgledom odgovarati nekadašnjoj željezničkoj stanici, kada je tuda prometovao vlak, jer smo dobili arhivske slike iz bečkog muzeja kako je nekad izgledala. Ove godine poboljšat ćemo uslugu i pristup gostima, a na naše izletište mogu doći i gosti koji ne idu vlakićem te uživati u ugostiteljskoj ponudi.

Sezona od travnja do listopada

Već smo lani na toj stanici počeli uz sve istarske proizvode  promovirati i istarsku supu, što ćemo i dalje raditi. I dalje ćemo tamo gostima nuditi sve istarske tipične proizvode koje kupujemo od lokalnih proizvođača. Ujedno promoviramo i pet vinara u Vižinadi kojima vodimo goste nakon silaska s vlaka, ako oni zažele produžiti izlet, navodi Ćubelić.

Lanjsku su sezonu otvorili početkom travnja i zatvorili krajem listopada. U sezoni su vozili svaki dan, a u pred i posezoni po najavi i vikendom. Ujedno, imali su puno vrtićkih i školskih grupa.

- Osmislili smo ideju, ali dok nismo krenuli nismo znali kako će sve to skupa ispasti i kako će nas gosti prihvatiti jer nitko to prije nas nije radio. Zato nas raduju pozitivni komentari na našoj Facebook stanici i što su nas pohvalile turističke zajednice i agencija te svi ostali. Ipak, očekivali smo više posjetitelja, međutim riječ je o mladom projektu koji je tek lani inauguriran. Nadamo se da će ova godina donijeti veći broj gostiju, zaključila je Ćubelić. (Barbara BAN, snimio Martin ČOTAR)


Podijeli: Facebook Twiter