Rakljanci kao ambasadori Istre diljem svijeta


Članovi rakljanskog Kulturno-umjetničkog društva Mate Balota te ženskog pjevačkog zbora Mendule iz Vrsara početkom listopada bili su u službenom posjetu Crnoj Gori, Lici i Dubrovniku gdje su predstavili istarsku tradiciju te dogovorili suradnju s tamošnjim KUD-ovima. Prvo gostovanje održano je u Otočcu gdje su na poziv Gackog otvorenog učilišta uz domaćine Folklorno društvo Otočac istarski predstavnici zajedničkim nastupom proslavili Dan neovisnosti  na posebnoj večeri istarske i ličke tradicionalne baštine.

Posjet Crnoj Gori započeo je u Perastu gdje se davne 1924. godine poznati rakljanski književnik Mate Balota sastao s braćom Grakalić i Medulincima koji su tamo živjeli i radili u brodogradilištima.

- Baš onako kako je i on te davne 1924. zasvirija roženice i zakanta na tanko i debelo, tako se i ovo jutro čula svirka na roženicama i kantalo Sve spod mi Raklja sela. Nakon Perasta posjetili smo Boku, koju smo uz vodiča obišli i posjetili sve znamenitosti. Uz živopisnu prometnicu serpentinama smo se popeli do Njegoši i posjetili rodnu kuću Petra II. Petrovića Njegoša, koji je živio u Cetinju, kolijevci crnogorske pismenosti, gdje se otvorila i prva tiskara na Balkanu na ćiriličnom pismu, kazao nam je član KUD-a Mate Balota Klaudio Knapić.

U Cetinju su članovi KUD-a Mate Balota i Mendule imali zajednički nastup s folklornim ansamblom Njegoš iz Cetinja koji su bili i domaćini ove večeri. Inače,  Rakljani su Cetinjane ugostili tri dana u kolovozu ove godine u Istri gdje su zajedno održali koncerte u Raklju, Puli i Umagu.

Potom su se Rakljani i Vrsarani uputili u Podgoricu, Budvu i Tivat gdje su održali zajednički koncert s crnogorskim Hrvatima u prostorima Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV).

- Razgovarali smo s predstavnicima HNV-a Crne Gore i njihovim predsjednikom Zvonimirom Pekovićem te započeli temu o budućoj suradnji između dva društva. Na svim ovim nastupima Mara Valić je kazivala stihove Mate Balote, koji su posebno zainteresirali publiku, kazao je Knapić.

Svoje putovanje članovi KUD-a Mate Balota i zbora Mendule završili su u Dubrovniku nastupom na Stradunu ispred crkve svetog Vlaha. Naime, u organizaciji TZ-a Dubrovnika organiziran je nastup gdje su folkloraši iz Raklja zasvirili roženice, zakantali na tanko i debelo i zaplesali tradicionalne istarske plesove. Mendule su zapjevale Balun, Tera magicu i istarsku himnu Krasna zemljo.

- Na ovaj su način članovi KUD-a Mate Balota te zbor Mendule bili ambasadori Istre diljem svijeta jer je mnogobrojna publika snimala cijeli program i tko zna u koji dio svijeta sa sobom ponijela zvukove roženica, miha, kantu i ples, zaključio je Knapić.

Putovanje su društva organizirala u suradnji sa Zajednicom Crnogoraca Istarske županije i Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske, Ljubom Radovićem te TZ-om Vrsara. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter