Rakljanac Mauro Valić ima najbolji smokvenjak

Teodor Tiani i Ugo Korani kao Bim i Bom (M. ANGELINI)
Teodor Tiani i Ugo Korani kao Bim i Bom (M. ANGELINI)

Za sve ljubitelje smokve i proizvoda od smokava proteklog je vikenda u Barbanu u popodnevnim satima otvoren sajam posvećen upravo ovoj voćki. Riječ je o 12. izdanju Fešte smokve i smokvenjaka koju je organizirala lokalna turistička zajednica, uz pomoć barbanske općine. Na fešti se našlo mnoštvo delicija koje su mogle zadovoljiti svačiji ukus, od sušenih i flambiranih smokvi, rakije od smokve, ukusnih marmelada pa sve do tradicionalnih smokvenjaka.

Deset smokvenjaka u konkurenciji

U sklopu manifestacije organiziran je i izbor najboljeg smokvenjaka. Nakon što je žiri, u kojem su ove godine bili Gordan Šubara i Kristina Vacek, kušao svih deset smokvenjaka, uslijedilo je proglašenje naj smokvenjaka. Najbolji ovogodišnji smokvenjak napravio je Mauro Valić iz Raklja. Drugoplasirana bila je Mirjana Prgomet iz Prhati, a treće mjesto osvojila je Margareta Debelić Radetić s otoka Cresa.

Ove se godine fešti odazvalo 25 izlagača, od kojih je 12 izlagalo upravo proizvode od smokve dok su ostali izložili razne suvenire, te domaći med i odlična maslinova ulja. Valja spomenuti i da su feštu od smokava svojom izložbom radova upotpunili učenici Osnovne škole Jure Filipovića.

Tradicionalna receptura

U poslijepodnevnim satima na barbanskoj je placi za brojne posjetitelje priređena i pokazna radionica "Kako napraviti smokvenjak po receptu naših nona" koju je vodila Mirjana Prgomet, a koja je prezentirala kako napraviti ovu tradicionalnu deliciju i tako sačuvati smokve kroz cijelu godinu. Energetska pločica "po starinski" ili popularnije smokvenjak je jednostavna, priprosta i prilično zdrava slastica za koju osim smokava i rakije možete, no ne morate, koristiti ni jedan drugi sastojak. Svaka domaćica ima svoj recept za smokvenjak, neke u njemu koriste i lješnjake, bademe, a umjesto limoncina koriste arancine, brusnice ili čak lavandu. Dobar smokvenjak od lošeg razlikuju sočne smokve i kvalitetna rakija. Smokvenjak je tip deserta koji bismo danas nazvali "energetskom pločicom", a nekada je bio "komprimirana" energija za težake koji su cijele dane radili na poljima. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter