Rakija od masline i badema buzetske Aure

Rakija od masline i badema
Rakija od masline i badema

Mladi i poduzetni Mišel Sirotić, vlasnik tvrtke Aura proizvodi iz Buzeta, bavi se proizvodnjom ekskluzivnih tradicionalnih proizvoda kao što su rakije, džemovi, čajevi te ostali autohtoni proizvodi koji se dobivaju od samoniklog bilja u mirnim i od industrije zaštićenim predjelima Ćićarije i sjeverne Istre. Mišela sam posjetio početkom godine i tada shvatio da je jako ozbiljno krenuo u projekt koji će osvježiti ponudu destilata na istarskoj sceni.

Ono što prvo upada u oči je prekrasna ambalaža, jer Aura svoje rakije puni u jedne od najljepših boca na hrvatskom tržištu. Njihovi proizvodi dostupni su u više renomiranih vinoteka diljem zemlje, a imaju i svoj mali lanac trgovina tako da njihove proizvode možete kupiti u: Buzetu, Fažani, Humu i Grožnjanu.

U pripremi je i otvaranje kompletnog pogona u staroj buzetskoj pekari gdje bi se po najvišim standardima napravio proces destilacije koji bi bio svojevrsni "show room" otvoren za posjetitelje te bi to dosta podiglo turističku ponudu u gradu Buzetu. Od svih destilata koje sam probao nekako mi se izdvojila kombinacija maslina-badem pa bih rado podijelio s vama svoje viđenje ovoga jako dobroga proizvoda.

Za rakiju od masline i badema baza je komovica dobivena destiliranjem koma autohtonih istarskih sorti te se u dobiveni destilat stavlja na maceriranje maslina i badem, i to na razdoblje od šest mjeseci. Potom sve zajedno odležava u inoks bačvi 18 mjeseci uz četiri pretakanja dok se prirodnim putem ne izgubi talog pa onda proizvod ide u bocu.

Rakija je boje karamela i djelomično je gusta. Miris joj je izuzetno fin i elegantan te podsjeća na poznati talijanski liker Amareto di Sarono. Prevladava nota maslinove kore te suhih badema, ali i nota suhih marelica te karamele. Ova rakija je djelomično alkoholna, lijepo se razlijeva po ustima te ima ugodnu slatkoću, ali kasnije se javlja i doza gorčine.

Niski alkoholi od oko 20 posto daju nam mogućnost da je možemo poslužiti i kao aperitiv oko pola sata prije večere, jer neće svojim visokim alkoholima loše utjecati na želudac.

Kao što sam već spomenuo, paleta proizvoda je vrlo velika tako da se u ponudi mogu naći i  zanimljive delicije od džemova koji se rade od koprive, mente, maslačka, kadulje, bazge, smokve, šljive i drijena.

A od rakija osim opisane od masline i badema, u ponudi imaju tradicionalnu bisku, medicu, teranino, rakije od kadulje, mente, drijena, rogača, divlje kruške, divlje jabuke, latica ruže, šipka, šumskog voća te travaricu, a neizostavna je biska extra koja je jedini proizvod na tržištu  proizveden od bijele imele ubrane isključivo sa stabla jabuke. (E. PERDEC)

Ime pića: Rakija od masline i badema

Proizvođač: Aura proizvodi

Lokacija: Buzet/Istra

Temperatura serviranja: 8 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: kao aperitiv

Ocjena: 8,7/10

Cijena (mpc):165 kuna


Podijeli: Facebook Twiter