Rakić: Problem terana riješit će se u srpnju 2017. godine

Sudionici Motovunskog kolokvija posvećenog teranu (D. ŠIŠOVIĆ)
Sudionici Motovunskog kolokvija posvećenog teranu (D. ŠIŠOVIĆ)

Mnoštvo zanimljivih izlaganja, nadahnute i iskričave rasprave, te niz korisnih i praktičnih rasprava, među kojima i najava Miljenka Rakića iz Ministarstva poljoprivrede da će slučaj istarskog terana u Bruxellesu biti pozitivno riješen u srpnju 2017. godine, odlike su trećeg stručno-znanstvenog skupa Motovunski kolokvij. Puni naslov ovogodišnje teme ovog skupa bio je: Vino i teran na Motovunštini u kršćanstvu, pravu, povijesti i kulturi, a četrnaest podnijetih izlaganja zahvatilo je razne povijesne, kulturološke i pravne aspekte i značaje vina i vinarstva, pa i u aktualni slučaj hrvatsko-slovenskog sukoba oko istarskog terana.

Organizator i voditelj skupa, mladi povjesničar Ivan Milotić, naglasio je na početku da je "oko terana stvorena fama s mnogo emocija a malo utemeljenja u pravu, i zato se iznoseći sve činjenice želi zagovarati pravednost, kako bi teran kao stoljetni dio istarske tradicije i dalje opstojao". Motovunski načelnik Tomislav Pahović je naglasio važnost rješavanja aktualnog slučaja terana, jer o njemu ovisi egzistencija mnogih vinarskih obitelji u ovom kraju, a predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti podsjetio je da govoriti o teranu znači govoriti o povijesti i o značaju ove sorte za identitet Istre.

Teran nije samo vino

Načelnik sektora za poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede, Miljenko Rakić, izrazio je razumijevanje za nestrpljenje svih koji očekuju da se slučaj terana riješi, ali je izrazio vjeru u pozitivan ishod, rekavši da je slučaj terana uz ostalo i političko pitanje za Europsku uniju, te da se najkasnije do srpnja 2017. godine očekuje pozitivno konačno rješenje. Istarski župan Valter Flego izrazio je veliku podršku ovome skupu i rekao da se nada da će poput pršuta i teran, kao izraz najtoplije istarske dobrodošlice svakome gostu, uskoro biti zaštićen.

Europarlamentarac Ivan Jakovčić je, uz uvjerenje da će se rješenje za teran brzo naći, sve pozvao na čvrstoću i principijelnost u zahtjevu da se i dalje omogući prodavanje terana pod njegovim imenom, te izrazio nadu da će i "slovenski prijatelji shvatiti da je ova situacija neodrživa". Između više mogućih rješenja najvažnije je da se zadrži ime teran, "jer to nije samo vino", naglasio je Jakovčić. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter