Raki na fraški opet u Premanturi

Raki na fraški (D. MEMEDOVIĆ)
Raki na fraški (D. MEMEDOVIĆ)

Predzadnji dan pred zabranu izlova rakovice su se vratile u Premanturu. Naime, manifestacija Raki na fraški održavala se nekad u centru Premanture, potom od 2008. u Pješčanoj Uvali, da bi se ove godine ponovno vratila na mjesto gdje su ribari nekad za marendu spremali rakovice na pepelu.

- Dogovorili smo se da vratimo feštu u Premanturu i danas se sprema oko 150 kilograma rakovica, što kuhanih, što na fraški. Dijelimo ih besplatno, a ulovili su ih premanturski ribari Gianni Giotta, Ivan Buljan, Oleg Jurašin, dok ih na pepelu pripremaju Darko Kuzmanović i Vili Mihovilović, a u štanjadi (kotao) i kotlu od rakije Marino Smoković i Mladen Medica, rekao nam je Matija Medica, predsjednik Odbora za upravljanje premanturskim lučicama koji je organizator manifestacije.

Priprema raka na fraški (vatri odnosno pepelu od granja) je jednostavna: rakovica se baca na pepeo i peče oko 20 minuta. Njen je oklop vapnenački, a s pečenjem se ne smije pretjerati da ne bi izgorjela. Kad joj otpadnu noge i kliješta, vadi se iz vatre.

Između dva svjetska rata rakovice su se svakih sedam dana izvozile u Italiju. Premanturski ribari bi napunili brod i trebalo im je sedam dana da odu u Italiju i vrate se. Svaka dva sata morali su namakati rakovice da ne uginu. Najbolje su u mjesecima koji u internacionalnom nazivu imaju slovo "r", znači januar, februar, mart…Što se više približava svibanj, tako one idu više prema obali pa ih možete i rukom uloviti. Izlov je zabranjen od 1. lipnja do 1. studenog. Zanimljiv je podatak da su nekad njima hranili i kokoši jer nisu znali što će s bogatim ulovom. Ipak, praksa je prekinuta kada su kokošja jaja počela smrdjeti po ribi. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter