Raketoplan Endeavour na ulicama Los Angelesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umirovljeni raketoplan Endeavour prošao je u petak ulicama Los Angelesa na specijalnom transporteru, koji je dizajnirao Boeing, na putu prema svom trajnom domu u lokalnom muzeju, a na ulicama grada dočekale su ga stotine ljudi.

Endeavour je krenuo iz međunarodne zračne luke u Los Angelesu u petak prije zore po lokalnom vremenu na dvodnevno putovanje od 19 kilometara do Kalifornijskog znanstvenog centra u predgrađu.

Endevour je 37 metara dug i 24 metra širok, a na repu je visine peterokatnice. Policija kaže da je to najveći objekt koji je ikada prevožen ulicama Los Angelesa. Zajedno s transporterom koji ima 160 kotača teži 80 tona. Gradom se kreću brzinom od 3,5 kilometra na sat. Cijena cijelog pothvata iznosi 10 milijuna dolara. 

Na nekim dijelovima samo su centimetri razdvajali krila toga 'space shuttlea' od struktura duž puta. Moralo je biti posječeno 400 stabala, a mnogi prometni znakovi, semafori i stupovi električne rasvjete morali su biti privremeno maknuti. Kalifornijski znanstveni centar posadit će tisuću novih stabala kako bi nadoknadio gubitak postojećih.

Endeavour je posljednji u nizu raketoplana NASA-e koji će svoje mjesto dobiti u muzeju. Raketoplan Discovery je izložen u muzeju Smithsonian, nedaleko od Washingtona. Prototip Enterprisea je Pomorskom, zračnom i svemirskom muzeju u New Yorku, dok će Atlantis biti smješten u muzeju u sklopu Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu. 

NASA je u srpnju ove godine "umirovila" svoj shuttle program nakon dovršetka izgradnje 100 milijardi dolara vrijedne Međunarodne svemirske postaje (ISS), stalno nastanjenog istraživačkog kompleksa u vlasništvu 15 zemalja. ISS se nalazi u orbiti na udaljenosti od 400 kilometara od Zemlje.

Tijekom 20 godina Endeavour je izvršio 25 misija i proveo ukupno 299 dana u svemiru. Izgrađen je kao zamjena za Challenger, raketoplan koji je uništen u eksploziji 1986. godine, pri čemu je poginulo svih sedam astronauta. NASA je 2003. izgubila još jedan 'space shuttle' Columbiju.

Endeavor je na svoje putovanje krenuo u srijedu iz Cape Canaverala na Floridi, preletio centre NASA-e u Mississippiju, Louisiani i Teksasu te prenoćio u Ellington Fieldu kod svemirskog centra Johnson u Houstonu. U četvrtak je raketoplan preletio Arizonu te se zaputio prema Kaliforniji i sretno prizemljio u zračnoj bazi Edwards. Do muzeja će stići u subotu. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter