Raketne cijevi za NATO izraduju se u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo obrane pripremilo je katalog hrvatske vojne industrije u kojem je 38 domacih tvrtki koje proizvode oružje i drugu vojnu i civilnu opremu za HV, a namjera im je plasirati svoje proizvode i drugim vojnim silama, saveznicama NATO-a.

Jedna od predstavljenih tvrtki je i pulski Uljanik Namjenska proizvodnja, jedino istarsko poduzece uvršteno u tu publikaciju. Profilirao se za izradu raketnih cijevi za protuzracni sustav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzracne obrane.

Emina Lišic iz ureda za odnose s javnošcu MORH-a kaže da je rijec o tvrtki koja proizvodi dijelove za raketne sustave.

- Tvrtka Uljanik Namjenska proizvodnja izraduje raketne cijevi tipa 128-TF kalibra M-91 i U 1A. Radi se o dijelovima koji služe za sklapanje protuzracnog sustava HRZ i PZO-a. Inace, ta tvrtka vec dugi niz godina suraduje s MORH-om, rekla je Lišic.

Direktor tvrtke Uljanik N. P. Slobodan Buršic tvrdi da je ovo rezultat 20-godišnjeg rada u toj branši.

- Pocetkom 90-ih osnovali smo tu tvrtku i otada se bavimo iskljucivo proizvodnjom namjenskih dijelova za razne komitente, a jedan od njih je MORH. Pojavljivanje u katalogu potvrduje cinjenicu da smo jedni od vodecih u branši u Hrvatskoj. Tvrtka je pratila standarde MORH-a i servisirala sve dosadašnje projekte koji su za cilj imali proizvodnju naoružanja za HV, konkretno za raketne sustave. 

Katalogom nam se otvaraju vrata inozemnog tržišta, posebice u zemljama NATO-a. Pratili smo svjetske vojne trendove i to nam se isplatilo. U suradnji s partnerom izradujemo jedinstveni proizvod koji upravo patentiramo i zašticujemo kao naš. Radi se o imitatoru raketa i imitatoru zracnog cilja, a te se sprave koriste za vojne vježbe HRZ-a i PZO-a na Kamenjaku i drugim poligonima u RH, zakljucio je Buršic.


Podijeli: Facebook Twiter