Rakete Pjongjanga "proračunata provokacija"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južna Koreja ocijenila je u petak probno ispaljivanje četiriju raketa kratkog dometa Pjongjanga "proračunatom provokacijom" na moru, koja je namjerno izvedena upravo u vrijeme kada se odvijaju vojni manevri Seula i Washingtona.

"Uz manevre u tijeku, na tu paljbu gledamo kao na proračunati čin provokacije", izjavio je novinarima glasnogovornik ministarstva obrane Kim Min-Seok.

Pjongjang je u četvrtak izveo probnu paljbu u pravcu mora, na istočnoj obali Sjeverne Koreje, izvijestio je u četvrtak Seul. Po riječima glasnogovornika Pentagona pukovnika Stevena Warrena, radilo se o raketama tipa Scud kratkog dometa.

Američki State Department zatražio je od Sjeverne Koreje "da iskaže umjerenost i poduzme mjere oko poboljšanja odnosa sa susjedima". Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane kazao je da se radi o raketama Scud dometa 300 do 800 km, u stanju doseći bilo koju metu u Južnoj Koreji. "Dok Sjever pokušava poboljšati Scudove ili ih testira, mi analiziramo stanje kako bi razmotrili protumjere", dodao je on. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter