Raketa Sojuz poletjela prema ISS-u s tri astronauta

Uz sportsku dvoranu OŠ Ive Lole Ribara prolazi oborinska odvodnja (R. SELAN)
Uz sportsku dvoranu OŠ Ive Lole Ribara prolazi oborinska odvodnja (R. SELAN)

Raketa Sojuz s tri astronauta poletjela je u nedjelju s kozmodroma Bajkonur, u stepama Kazahstana, prema odredištu Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) na misiju dugu više od četiri mjeseca.

Japanac Norishige Kanai, Amerikanac Scott Tingle i Rus Anton Škaplerov poletjeli su u 13.21 sati po lokalnom vremenu u raketi Sojuz MS-07, prema snimkama ruske svemirske agencije Roskosmos.

"Raketa Sojuz MS-07 poletjela je uspješno s kozmodroma Bajkonur", priopćio je Roskosmos nekoliko minuta nakon polijetanja.

Trojici muškaraca trebat će dva dana da stignu do ISS-a, postavljenom u orbiti oko Zemlje na 400 kilometara visine. Let je prvotno bio predviđen za 27. prosinca.

Dočekat će ih 19. prosinca u orbitalnoj stanici zapovjednik, ruski kozmonaut Aleksandar Misurkin, te još dva američka člana Mark Vande Hei i Joe Acaba, pristiglu u rujnu.

Bit će to prvi boravak u svemiru kozmonauta Japanske agencije za svemirsko istraživanje (Jaxa) Norishigea Kanaija, jednako kao i Scotta Tinglea (52) iz američke svemirske agencije (NASA).

Rođen u prosincu 1976. Norishige Kanai najmlađi je japanski astronaut koji leti u svemir.

Anton Škaplerov najiskusniji je. S 45 godina kreće u treću misiju u orbitalnu stanicu, nakon boravaka od 165 dana 2012. te 199 dana 2014.-2015.

Nekadašnji ruski vojni pilot kazao je da namjerava glasati iz svemira na predsjedničkim izborima 18. ožujka na kojima će ruski predsjednik Vladimir Putin biti veliki favorit.

Rusija je ISS osigurala glavni modul u kojem se nalaze motori-rakete, a ruske letjelice Sojuz jedine su svemirske letjelice koje služe za slanje astronauta i opreme na ISS otkako su Sjedinjene Države prekinule svemirske letove.

Šesnaest zemalja sudjeluje u ISS-u postavljenom u orbitu 1998., koji je stajao ukupno 100 milijardi dolara, a najvećim dijelom financiraju ga Rusija i Sjedinjene Države.

Riječ je o jednom od rijetkih područja bilateralne suradnje na koju ne utječe visoka napetost između dviju zemalja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter