Rakalj: Učenici i profesori odali počast Mati Baloti

Učenici su položili vijenac na grob znamenitog Rakljanca
Učenici su položili vijenac na grob znamenitog Rakljanca

Odgojno-obrazovne ustanove koje nose ime Mije Mirkovića - Mate Balote prigodnim su kulturno-umjetničkim programom i polaganjem cvijeća obilježile 50. godišnjicu smrti ovoga znanstvenika, akademika, sveučilišnoga profesora i pisca.

Ispred Balotine rodne kuće u Raklju okupili su se đaci sa svojim učiteljima i profesorima iz Osnovne škole Mate Balote iz Buja, Srednje škole Mate Balote iz Poreča, Ekonomske škole Mije Mirkovića iz Rijeke, zatim predstavnici Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, predstavnici KUD-a "Mate Balota" iz Raklja, Dječjega vrtića Vrtuljak iz Raklja, Općine Marčana te domaćina i organizatora Osnovne škole Vladimira Nazora iz Krnice.

Nakon svirke na roženicama Maksimiliana Peruška i Patrika Repinca, nazočne su pozdravili načelnik Općine Marijan Kostešić te Danijela Križman-Pavlović u ime Odjela za ekonomiju i turizam, koja je govorila o značaju Mirkovićevih ekonomskih zamisli. Pjevači KUD-a "Mate Balota" ispred Balotine su kuće zapjevali "Oj, Rakljanko", a Patrik Bolković, učenik 8. razreda iz škole Krnica, pročitao je nazočnima zapis Drage Catele, prvog rakljanskog studenta ekonomije nakon Mije Mirkovića u Zagrebu. Catelina su se sjećanja odnosila ne samo na Mirkovićev autoritet na zagrebačkoj Ekonomiji, već je opisao i dan Balotina sprovoda, kada je kao maturant "na noge" sa svojim kolegama krenuo iz Pule u Rakalj na sprovod.

Na grob ovog znamenitog Rakljanca učenici su položili vijenac uz svirku roženica i kanat na tanko i debelo u izvedbi pjevača KUD-a "Mate Balota", a učenice iz Buja, Larisa Rojnić, Nina Kalin i Larisa Lovrinčević, izvele su pjesmu "Mladost" koju je Bruno Krajcar skladao na Balotin tekst. Nakon kraćeg recitatorskog repertoara, profesor Lenko Uravić s Odjela za ekonomiju i turizam vrlo nadahnuto kazivao je Balotinu "Jenu ljubav" za koju je davno nagrađen na Goranovu proljeću u Lukovdolu. Na kraju su svi sudionici posjetili školu u Raklju, nekadašnju palaču Loredan, koja je otvorena davne 1904./1905. godine, upravo kada je Mijo Mirković krenuo u prvi razred. (Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter