Rakalj u srcu: folklor je "in"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmlada skupina rakljanskog KUD-a "Mate Balota" u subotu je svirkom roženice i plesovima balunom i sette passi otvorila folklornu manifestaciju "Rakalj u srcu" koja se održala na prepunom igralištu ispod lokalnog društvenog doma. Svoju su kulturnu baštinu pokazali i KUD Ravnica iz Male Bosne kod Subotice, KUD Gorjanac iz Gorjana kraj ?akova, KUD Vrhovine iz Ozlja i Društvo Slavonaca iz Pule.

Manifestacija je zapocela okupljanjem folklornih skupina na rakljanskom trgu, nakon cega je krenula dugacka povorka zanimljivih nošnji uz pratnju glazbe tradicionalnih instrumenata. Ljubitelje folklora oduševio je KUD Ravnica, koji je uz brojne akrobacije mladih plesaca otplesao Vojvodanski ples, splet igara iz Banata, Bunjevacke igre iz Subotice, Momacko kolo, te igre iz makedonskog Povardarja.

KUD Gorjanac gledatelje je iznenadio nošnjama, a folkloraši su se predstavili izvedbom tradicionalnih plesova i pjesama sela Gorjana uz glazbu tamburaša i gajdi. Djevojke su izvele poznati ples Obicaj ljelja, koji je nedavno proglašen zašticenim kulturnim dobrom nematerijalne baštine Hrvatske, a izveli su i pjesme "Visu druge", "Po polju raste šaren cvijet" te koreografiju "Leti vila". Pulsko Društvo Slavonaca izvelo je tradicionalne slavonske pjesme i plesove, a nakon njih uslijedili najmlada skupina KUD-a Vrhovine koja je publiku zabavila Vrhovackim plesovima, a zatim su stariji folkloraši otpjevali pjesmu Opadaj lišce i otplesali drmež, šimipoljku, šetano kolo, polku i dikericu.


Podijeli: Facebook Twiter