Rakalj u srcu


Na iznimno posjećenim folklornim susretima Rakalj u srcu koji su se održali u subotu, na Bolovanu se skupilo više od 500 posjetitelja. Rakljanci i turisti uživali su u dvosatnom programu tijekom kojih su se izmjenjivali pjesme i plesovi Istre, Prigorja i Slavonije. Ove godine hrvatsku su tradiciju predstavili KUD Gorjanac iz Gorjana, IFD ogranak Seljačka sloga iz Gradečkog Pavlovca, ženska vokalna skupina Lanišće iz Lanišća i domaćini KUD Mate Balota iz Raklja.

Folklorni susreti otvoreni su tradicionalno mantinjadom koju su na velikim sopelama odsvirali Mladen Buić i Serđo Valić. Nakon zvukova koji su nekad odzvanjali svakim pučkim sajmom i svadbom u Istri, predstavila se mlađa plesna skupina KUD-a Mate Balota. Izvorne pjesme i plesove gradečkog kraja predstavilo je folklorno društvo "Ogranak seljačke sloge" Gradečki Pavlovec.

Svojim predivnim nošnjama i glasovima iz Lanišća na Ćićariji predstavile su se čuvarice starih napjeva, vokalna skupina Lanišće, i to u dva navrata, a njihovo je bugarenje zaslužilo veliki aplauz razdragane publike. Zatim su u na pozornicu u svojim predivnim bogato ukrašenim nošnjama stupili članovi KUD-a Gorjanac, koje njeguje prvenstveno pjesme, plesove i običaje Gorjana i Đakovštine.

Ugodnu večer zaokružio je još jedan nastup svirača i plesača KUD-a Mate Balota, nakon kojih se fešta nastavila uz ples i pjesmu do kasnih noćnih sati uz duo Remi. (Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter