Rakalj: Pronađen spomenik posvećen Melosocusu

Darko Komšo i speleolozi
Darko Komšo i speleolozi

Golubinčina jama kod Raklja bila je poprištem izvlačenja kamenih spomenika iznimno značajnoga za povijest Histra. Kamene spomenike pronašli su članovi Speleološke udruge "Pula" koji su o tome informirali Arheološki muzej Istre.

Zadaća izvlačenja spomenika pala je upravo na pulske speleologe koji su sve faze tog zahtjevnog rada snimili kamerom. Odrađena je zadnja faza tog kompleksnog posla koja je ravnatelju AMI-a, Darku Komšu poslužila i da najavi nadolazeću izložbu "Histri u Istri" koja će biti otvorena u četvrtak u 18 sati u galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli.

- Ovaj pronalazak važan je zbog više stvari. Ovo je četvrti natpis koji se odnosi na božanstvo Melosocus za kojeg mi znamo. To je božanstvo koje je štovano u rimsko vrijeme, no njegovi korijeni sežu u doba Histra - u vrijeme naroda koji je živio ovdje prije Rima. Ono što je jako važno jest da je dva dana prije ove ekspedicije pronađen još jedan natpis i to potpuni koji spominje ime božanstva Melosocusa i ime osobe koja je podigla taj natpis.

Ti natpisi su zapravo žrtvenici - zavjetno kamenje koje se podiže božanstvu od kojeg se traži neka usluga. Očigledno je da je ova jama jako važna za proučavanje tog lokalnog božanstva u Istri, a najvjerojatnije je jama ljudima bila važna jer je predstavljala kontakt s drugim svijetom. Možda je ovo bilo zapravo mjesto štovanja te možemo pretpostavljati da su oko jame bili mnogi žrtvenici te da ih možemo očekivati još, kazao je Komšo.

On je dodao da je zanimljivo i to što je Melosocus jedino histarsko muško božanstvo za kojeg znamo te je dodao da će oba kamena bloka prvo otići u AMI na pranje, a nakon katalogizacije bit će preseljeni u Sveta Srca za izložbu "Histri u Istri".

- Ovi žrtvenici imat će stvarno najkraći mogući put od pronalaska do mjesta izlaganja. Nadam se da ćemo s ovom izložbom uspjeti svima približiti Histre - taj narod koji je živio ovdje prije dvije tisuće godina i koji je Istri i dao ime, kazao je Komšo.

Haris Vojniković iz Speleološke udruge "Pula" je kazao da su na prvi kameni komad naišli lani u veljači tijekom rutinskog pregleda jame.

- Kada smo ga pogledali uočili smo na njemu natpis pa smo odmah informirali AMI. Izvlačenje tih kamenih blokova bilo je prilično teško. Nakon opsežnih priprema postavili smo sistem tirolskih prečica da bismo ih mogli izvući sa sigurnošću jer su se nalazili na samom dnu velikog sipara nagiba od 40 stupnjeva tako da je vađenje bilo dosta zahtjevno i puno je ljudi u njemu sudjelovalo.

U istoj je jami prije nekoliko godina pronađen žrtvenik pisan na grčkom jeziku i posvećen istom božanstvu. Mnogo ranije, pronađena su još dva rimska - latinska natpisa s istom posvetom, u okolici crkve sv. Teodora, koja se nalazi između Raklja i Krnice. (B. VINCEK; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter