Rakalj: Prekrasni vidici, tihe uvale i slikoviti prizori

Sv. Agneza
Sv. Agneza

Posjet Raklju, Krnici i Krničkom Portu je izlet za sve one koji vole uživati u prekrasnim vidicima, tihim uvalama i slikovitim mjestima, a pritom se ne moraju pošteno oznojiti i nahodati. Da bismo stigli do Raklja, prema ovom istarskom mjestu treba skrenuti s ceste Pula – Labin, ovisi s koje strane dolazite…

Castrum Novum

Rakalj se prema izvorima iz 1342. spominje kao Castrum Novum. Međutim, povijest staroga Raklja zanimljiva je i mnogo starija, što je logično kada se pogleda njegov geostrateški položaj.

Sv. Mikula prirodno je ispupčeni rt Raškog kanala nakon kojega cijeli kanal zaokreće u pravcu doline rijeke Raše. Pogleda li se u drugom smjeru, kanal se otvara prema Kvarneru pružajući promatraču pogled na kvarnerske otoke i cijelu jugoistočnu obalu Istre.

Na brežuljku iznad rta sv. Mikule još su stari Iliri smjestili Stari Rakalj. Ime Rakalj dolazi od latinske riječi Arcellae, što znači kaštel ili mala tvrđava, utvrda, a još i danas stoje ruševine zidina tog nekadašnjeg kaštela iznad rta svetog Mikule. U tlocrtu Starog Raklja danas se prepoznaju ruševine kaštela, kule obrambenih zidova, stražarnica i crkva sv. Agneze. Do Starog Raklja moguće je doći asfaltnom cestom, a pogledi i vizure su nezaboravne.

U Raklju je moguće posjetiti etnografsku zbirku uređenu u rodnoj kući znanstvenika i književnika Mije Mirkovića (Mate Balote), a možete doživjeti i kako su se nekad izrađivali lonci u lončarskoj radionici obitelji Percan. 

Živopisna lučica

U blizini je i Krnica i njena luka Krnički Porat, koja se duboko uvukla u kopno (dužina 1,8 km), a ulaz joj je okrenut na jugoistok te je dobro zaštićena od bure i juga. Do nje vodi asfaltna cesta iz Krnice (2,6 km). Uvala je i danas privezište ribarskih brodica, a ljeti i turističkih plovila. Ljetno je izletište i kupalište okolnih naselja koje vrijedi posjetiti upravo sada kada nema gužvi te prošetati živopisnom lukom prepunom barki i ribarskih brodica.

Ako ste raspoložen za još malo istraživanja ovog dijela Istre, u blizini je i Mutvoran gdje je smještena  crkva sv. Marije Magdalene.

Riječ je o crkvi koja se spominje još 490. godine, a ima najljepši i najveći renesansni oltar u Hrvatskoj.

Restorančića, konoba i slične ponude u blizini ne manjka pa stoga uživajte po vašem guštu! (Jure Vojak)


Podijeli: Facebook Twiter