Rakalj: Maneštre vrhunske, svi pobjednici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svih pet ekipa koje su kuhale na subotnjoj, cetvrtoj manifestaciji "U rakljansken loncu" održanoj na Bolovanu u Raklju, skuhale su podjednako ukusne maneštre i kupus pa je strucni žiri nakon dugog vijecanja svih pet ekipa proglasio pobjednicima. Buduci da su vrijedni kuhari još od poslijepodneva marljivo prionuli na posao, žiri kojem su u sastavu bili Josip Pino Kuhar, Klaudio Knapic, Edita Šanovic i Liza Šebelic, nije imao nimalo lak zadatak.

Na starinskim ložištima, u rakljanskim su atraktivnim tradicionalnim loncima maneštre i kupus s ovcetinom kuhali ugostitelji, sportaši, estradnjaci, gospodarstvenici, politicari i medijski djelatnici.

Gastronomsku su ekipu cinili Aleš Winkler sa Stancije Kumparicka, Elvis Percan iz zadruge Dva roga te ugostiteljska djelatnica Maja Percan, za "politicku kuhinju" bili su zaduženi predsjednik pulskog gradskog vijeca Denis Martincic, predsjednik Opcinskog vijeca Marcane Josip Percan te Denis Dikovic i Ratko Jeromela, bivši nacelnik Opcine Žminj. Boksac Mirza Barjaktarevic, Predrag Percan i Alen Cvitic iz Bocarskog kluba Rakalj te nogometaš u mirovini Cvitko Brgic bili su sportska ekipa, a poduzetnicko-estradnu maneštru skuhali su estradni umjetnik Franko Krajcar, Enriko Catela, Maja Percan iz marcanskog TZ-a i Ivan Poropat.

Medijske boje branili su glavna urednica Radio Pule Tatjana Kaštelan, Kristian Išic s Radio Labina te Milan Špigic. Za ukusne maneštre od fara, kukuruza, koromaca, jote i slanca brojni posjetitelji su navecer strpljivo cekali u redovima iako je nebo pocelo prijetiti nevremenom baš kad su delicije bile zgotovljene, no srecom palo je tek nekoliko kapi kiše pa se fešta mogla nastaviti.

- Zadovoljni smo, došlo je više posjetitelja nego ikad, a svake godine se ovdje okupi 500 do 600 ljudi. Rakalj je vec postao brend, ljudi vec dolaze sami i nestrpljivo cekaju ovu feštu, rekao je Knapic, ujedno i suorganizator manifestacije koju su organizirali DVD Marcana, KUD Mate Balota i Turisticka zajednica Marcane.

Pjesma i ples nastavili su se u veseloj atmosferi uz popularnog Serda Valica i Duo Magnolia. U sklopu fešte bili su na prodajnim štandovima prezentirani i autohtoni istarski suveniri, stari zanati, nakit, vina te domaca hrana.
"U rakljansken loncu" dio je programa Festivala na dragom kamenu, a sljedeca manifestacija je 4. kolovoza kad je na rasporedu "Rakalj u srcu". (Napisala i snimila Petra LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter