Rak prostate spolno prenosiv?

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Rak prostate mogao bi biti spolno prenosiva bolest koju uzrokuje česta, ali tiha infekcija koja se prenese tijekom spolnog odnosa, kažu znanstvenici, ali dodaju da još uvijek za čvrstu potvrdu takve teze nedostaju dokazi.

Iako se već zna da su neke vrste karcinoma uzrokovane infekcijama, Cancer Research UK kaže da je još uvijek prerano dodati karcinom prostate na taj popis.

Pri testiranju stanica raka prostate u laboratorijima zaključeno je da trihomonijaza pomaže rastu karcinoma. Sada su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdila ta veza, kažu znanstvenici u tekstu objavljenom u Proceedings of the Nacional Academy of Sciences (PNAS).

Trihomonijaza je najčešća nevirusna spolno prenosiva zaraza, a zaraženi najčešće nemaju simptoma i nisu ni svjesni infekcije.

Ovo istraživanje nije prvo koje sugerira vezu između trihomonijaze i raka prostate.

U studiji iz 2009. zaključeno je da četvrtina muškaraca koji boluju od raka prostate pokazuje znakove trihomonijaze, a ti muškarci često imaju i vrste tumora koje su uznapredovali.

Studija objavljena u PNAS-u pojašnjava na koji način seksualno prenosiva infekcija može muškarce učiniti osjetljivijima na rak prostate, iako to nije definitivni dokaz takve veze.

Profesorica Patricia Johnson i njezini kolege zaključili su da parazit koji uzrokuje trihomonijazu - Trichomonas vaginalis - luči protein koji uzrokuje upalu i ubrzava rast stanica. Sada bi trebala uslijediti nova istraživanja, posebno stoga što još uvijek nije poznato što uzrokuje rak prostate.

"Ova studija sugerira mogući način na koji parazit Trichomonas vaginalis može potaknuti stanice raka prostate da rastu i brže se razvijaju. Ali istraživanje je izvršeno samo u laboratoriju", kaže ona.

U Velikoj Britaniji rak prostate najčešća je maligna bolest kod muškaraca, a dijagnosticira se jednom od devet muškaraca u nekom trenutku njihova života. Češći je kod muškaraca iznad sedamdeset godina, a izgleda da postoji genetski rizik u nekim obiteljima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter