Rak maslina na Vodnjanštini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U mladim maslinicima na širem podrucju Vodnjanštine primijecen je rak maslina na stotinjak stabala, javlja agronom Franko Raguž iz Agroturista. Da bi se sprijecilo širenje ove opasne bolesti, neophodno je zaražena mlada stabla išcupati i zapaliti izvan nasada. Bolesna stabla i dalje daju urod premda umanjen, ali predstavljaju veliku opasnost za jace širenje infekcije.

- Bolest se manifestira pojavom gala - izraslina na maslinama - a što je starija, to je tamnije, smede boje. Izrasline se pojavljuju na nadzemnim drvenastim dijelovima biljke, rijetko na peteljci ploda. Jednom zaraženo stablo, uvijek je zaraženo, stoga se zaštita temelji na prevenciji i na sjeci zaraženih stabala, upozorava Raguž.

Rak masline uzrokuje bakterija Pseudomonas savastanoi, poznata još od vremena starih Rimljana, a danas je proširena na podrucjima uzgoja maslina. Na našem podrucju pojavljuje se i na oleandru. Za infekciju je potrebna ulazna rana koja može nastati uslijed oštecenja od tuce, rezidbe, smrzavanja ili bilo kojih drugih mehanickih oštecenja. Do infekcije može doci i kroz ožiljke nastale prirodnim otpadanjem listova.

- Upravo u mladim maslinicima koji su ove zime pretrpjeli pozebe, što je dovelo do pukotina na kori, primijetili smo pojavu raka. Moram napomenuti da do sada nije zamijecena pojava raka na podrucju Vodnjanštine. U cilju sprjecavanja infekcije, preporucam tretiranje bakrenim preparatima nakon bilo kakvog mehanickog oštecenja stabala pa tako i nakon berbe ili rezidbe. Prilikom rezidbe treba rezati zdrava, te nakon toga zaražena stabla i premazivati vece rane. Alat obavezno treba dezinficirati alkoholom ili nekim od preporucenih sredstava, savjetuje agronom.


Podijeli: Facebook Twiter