Rak dojke pogada sve mlade žene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga žena oboljelih i lijecenih od raka dojke "Sve za nju" otvorila je u cetvrtak u zagrebackom Hrvatskom društvu likovnih umjetnika jedinstvenu izložbu fotografija Damira Hoyke na kojoj su prikazani portreti 21 žene oboljele od raka dojke, medu kojima su i fotografije triju žena koje su u meduvremenu podlegle toj opakoj bolesti.

Izložba je organizirana u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja mjeseca borbe protiv raka dojke, a fotografije prate i edukativne poruke o prevenciji te svemu onome što je potrebno znati o toj bolesti.

Tijekom trajanja izložbe, do 17. listopada, bit ce organizirane brojne besplatne kreativne radionice. Tako ce primjerice zainteresirani gradani moci sudjelovati u art-terapiji oslikavanja marama, kreativnoj radionici fotografije "Pitaj Hoyku", plesnim radionicama i drugom.

Predsjednica Udruge "Sve za nju" Vesna Andrijevic Matovac naglasila je da su izložbom željeli pokazati da rak dojke više nije bolest baka nego mladih žena, te da od nje sve cešce obolijevaju i žene mlade od 30 godina.

Od raka dojke u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2.500 žena, a umre njih 900. Na izložbi je upozoreno na važnost redovitih samopregleda i pregleda dojki ultrazvukom i mamografom, koji omogucuju njegovo rano otkrivanje i bolje izljecenje.


Podijeli: Facebook Twiter