Rak dojke može se sprijeciti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da je gotovo polovica svih slucajeva raka dojke mogla biti sprijecena da su oboljele pacijentice imale drugacije životne navike.

Razvoj potencijalno smrtonosne bolesti mogao bi se izbjeci kad bi žene više vježbale, manje pile alkohol i kvalitetnije se hranile.

"Rezultati našeg istraživanja pokazuju kako nismo ucinili dovoljno na podizanju svijesti o tome što žene mogu uciniti kako bi sprijecile rak dojke. Zabrinjavajuci podaci govore kako u Velikoj Britaniji, ali i diljem svijeta još uvijek postoje deseci tisuca slucajeva raka dojke koji se mogu sprijeciti.

Ženama savjetujemo izbjegavanje alkohola, više fizicke aktivnosti i kvalitetniju niskokaloricnu prehranu", porucuje dr. Rachel Thompson, znanstvenica Svjetske fundacije za istraživanje karcinoma.

Prekomjerna tjelesna težina i tjelesna neaktivnost utjecu 25 do 33 posto na nastanak raka dojke. Održavanje indeksa tjelesne mase (BMI) izmedu 18,5 i 24,9 je kljucna promjena u nacinu života koju žene mogu napraviti da bi smanjile rizik od nastanka raka dojke.


Podijeli: Facebook Twiter