Rak dojke: Dio Hrvatica koristi nedjelotvoran lijek

Samo dio HER2 pozitivnih tumora reagira na Herceptin
Samo dio HER2 pozitivnih tumora reagira na Herceptin

Nova studija američkih znanstvenika koji su mapirali tumorske genome raka dojke u četiri skupine, mogla bi iz temelja promijeniti razumijevanje tumora, ali i terapije za liječenje raka. Otkriće objavljeno u časopisu Nature otvara nove mogućnosti liječenja raka dojke lijekovima odobrenim za druge vrste raka, a najavljuje preispitivanje postojećih terapijskih indikacija. Drugim riječima, pacijentice oboljele od raka dojke moći će ubuduće računati s novim terapijama, a ostat će bez nekih lijekova koji se danas koriste.

Znanstvenici su u okviru vladinog projekta Genomski atlas raka pregledali 510 oblika tumora kod 825 bolesnica s rakom dojke i pronašli ukupno 30.626 mutacija u stanicama raka. Sve su mutacije uspjeli svesti u četiri glavne skupine i identificirati najmanje 40 genskih varijanti koje se može napasti lijekovima. Neki od njih već su razvijeni i primjenjuju se za liječenje drugih vrsta raka sa sličnim mutacijama gena.

- Doznali smo gensko korijenje različitih vrsta raka dojke, što je ključno u određivanju boljih terapija i povećanju stope preživljavanja pacijentica, ističe Matthew Ellis, istraživač sa Sveučilišta u Washingtonu i jedan od autora studije. Kemoterapija koja služi za liječenje dugih oblika raka moći će se tako koristiti i u liječenju raka dojke, a svako ciljano liječenje, vele stručnjaci, bolje je od općenitog.

- Ovo je jedno od neočekivanih i velikih otkrića koje ukazuje da genetska podloga tumora ima veći značaj nego morfološka ili tkivna, što će pridonijeti uspješnosti liječenja tumora, ocjenjuje znanstvenik Ivan Đikić.

U jednom podtipu tumora raka dojke, koji čini oko 10 posto svih karcinoma dojke i iznimno je visoke smrtnosti, znanstvenici su pronašli genetske mutacije stanica bitno različite od svih drugih vrsta raka dojke, a slične mutacijama kod raka jajnika i nekih tipova raka pluća.

Ovo otkriće ima trenutačne terapeutske implikacije, jer postojeću terapiju antraciklinom može zamijeniti rutinskim tretmanima za rak jajnika. Antraciklini su lijekovi krajnjeg izbora jer su povezani s oštećenjima srca i leukemijom, pa bi uvođenje nove terapije moglo rezultirati daleko boljim ishodima liječenja, ističe Ellis.

U jednako opakom podtipu raka dojke koji sadrži HER2 receptore pronađene su dvije podskupine, što može objasniti zašto neke žene bolje reagiraju na postojeću terapiju. Kopija gena HER2 potiče rast tumorskih stanica, a lijek Herceptin može blokirati gen i zaustaviti širenje raka. Herceptin je sada odobren za sve pacijentice s rakom dojke koji proizvodi previše HER2, ali nova studija govori da svi HER2 pozitivni tumori nisu jednaki te samo dio njih reagira na Herceptin. U pripremi je kliničko ispitivanje koje će utvrditi kod kojih je mutacija ovaj lijek djelotvoran, a kod kojih nije.

Herceptin je skup lijek, koji za jednogodišnju terapiju stoji i do 200.000 kuna, a njegova primjena može oštetiti srce. Stoga ga trebaju primati samo pacijentice kojima on doista može pomoći, poručuju znanstvenici.

Kod nas se Herceptin od 2007. godine primjenjuje za liječenje HER 2 pozitivnog raka dojke već u ranoj fazi bolesti. Njegova učinkovitost, ističe dr. Robert Zorica iz Klinike za tumore, ovisi o tome kako se i kada primjenjuje.

- Herceptin pokazuje izvrsne rezultate u liječenju s kemoterapijom, kojim se sprječava ponovni nastanak bolesti, a može se reći da kod metastatskog karcinoma pomaže, kaže Zorica. Podtip HER2 pozitivnog raka dojke ima oko 20 posto žena s rakom dojke, što znači da oko 400 od ukupno 2.400 novooboljelih žena godišnje započinje terapiju Herceptinom. Njihovo liječenje, koje je za dio pacijentica očito nedjelotvorno, stoji i do 80 milijuna kuna. (Piše Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter