Rak dojke cešce odnosi živote starijih žena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se smatra da je rak dojke smrtonosan za mlade žene, medunarodno istraživanje pokazalo je da žene iznad 75 godina života imaju vece izglede umrijeti od te bolesti.

Znanstvenici koji su proucavali tisuce žena utvrdili su da su žene koje su bile starije od 75 godina u trenutku kad im je postavljena dijagnoza raka dojke imale 63 posto vece izglede umrijeti od te bolesti od žena koje su imale manje od 65 godina u trenutku postavljanja dijagnoze.

"Pretpostavljamo da se radi o nedostatnom lijecenju. Utvrdili smo da se starije žene manje izlažu zracenju i kemoterapiji", rekao je Stephen Jones, medicinski direktor u US Oncology Research u Texasu i jedan od autora istraživanja.

Istraživanjem objavljenim u casopisu JAMA obuhvaceno je gotovo 10.000 žena koje su vec ušle u menopauzu i kojima je postavljena dijagnoza hormonski ovisnog raka dojke koji je najcešca vrsta raka dojke, raste sporije i reagira na hormonsku terapiju.

U istraživanju znanstvenici su utvrdili da je pet posto žena kojima je dijagnoza postavljena u dobi do 65 godina i šest posto onih kojima je dijagnoza postavljena u dobi od 65 do 74 godine života umrlo unutar pet godina od postavljanja dijagnoze. No, medu ženama koje su u trenutku postavljanja dijagnoze bile starije od 75 godina umrlo je osam posto žena.

Gotovo sve žene obuhvacene istraživanjem bile su operirane no svega polovica onih iznad 75 godina prošle su zracenja i svega pet posto kemoterapiju. Za usporedbu 75 posto žena u dobi do 65 godina zraceno je, a polovica je primila kemoterapiju.

Gerrit-Jan Liefers iz nizozemskog sveucilišnog medicinskog centra u Leidenu koji je takoder sudjelovao u istraživanju kaže kako se vjeruje da kemoterapije ne koriste u tolikoj mjeri starijim osobama te ih one teže podnose, a i same pacijentice oklijevaju kada trebaju odabrati agresivniju terapiju.

Strucnjaci pak upozoravaju da lijecnici prilikom razmišljanja o nacinu lijecenja ne bi trebali razmišljati o kronološkoj dobi osobe nego o funkcionalnoj dobi što znaci da bi inace zdravim ženama u 70-im godinama života kemoterapija mogla koristiti.


Podijeli: Facebook Twiter