Rajska mjesta za vegetarijance

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukoliko meso nije hrana koju želite imati na svom jelovniku izbor mjesta za odmor može biti sužen posebno ako izgarate od želje da posjetite stepe središnje Azije ili unutrašnjost južnoamerickog kontinenta. Ipak neke se zemlje s pravom nazivaju rajem za vegetarijance.

Medu svjetskim metropolama vegetarijanska gastro prijestolnica bez premca je London gdje možete uživati u fantasticnim bezmesnim jelima od ulicnih štandova do profinjenih vrhunskih restorana.



Indija

Uglavnom zbog vjere i duhovnih ucenja Indija je zemlja s najviše ljudi koji ne jesu meso. U tome se posebno istice južni dio Indijskog potkontinenta gdje se "mesožderi" smatraju cudacima. Dva su jela posebno obilježila indijsku kuhinju - thali i dosa. Thali je pladanj s više razlicitih jela, ovisno o regiji, uz obavezan dodatak riže, povrca, currya, umaka ili jogurta. Sve se servira u posebnim zdjelicama složenima na istom velikom tanjur. Dosa je palacinka od rižinog brašna, a puniti se može raznim kombinacijama povrca, umaka i zacina.



Italija
Naravno, Italija je domovina pizza i tjestenina, no svakako se isplati istražiti iskonsku kulinarsku tradiciju u kojoj posebno mjesto zauzima kruh. Pogaca "focaccia" ili tanki, hrskavi "pane fresa" po mogucnosti sa Sardinije. Lokalne tržnice pune su divota poput raznih vrsta maslina, sušenih rajcica, mariniranih articoka i paprika. Jedete li k tomu i sir ne zaboravite kušati pecorino, taleggio ili modri dolcelatte koji je boju primio ležeci u crnom vinu. Svaka regija ima svoje adute. U Umbriji su to crni, a u Pijemontu bijeli tartufi, šparoge u Venetu, a kapari na Siciliji.



Maroko

Zbog utjecaja mnogih naroda koji su stoljecima prolazili ovom zemljom marokanska kuhinja jedna je od najraznolikijih u sredozemnom prstenu. Posebno što se tice zacina, ali i širokog spektra plodova zemlje, od mediteranskih do tropskih. Zanimljive su i kombinacije okusa, no pripazite jer sva povrtna jela ne moraju nužno biti bez mesa. Za kuskus, primjerice, u restoranu treba naglasiti da bude povrtni. Tu su i sljedovi toplih i hladnih salata, umaci i neizbježan namaz humus. Tijekom Ramazana jede se harira, juha od lece, rajcice i zacina, a uz sve se poslužuje arapski kruh khubz.



Libanon
Dio ugodaja s Vegetarijanskog festivala u Phuketu "Meze" je fantasticna izmišljotina - zašto bi na stolu bilo samo jedno ili dva jela kada cijeli stol, za predjelo naprimjer, možete napuniti hrpom malih "finger-food" zalogaja. Povrce koje ce uslijediti u glavnom jelu Libanonci rado prže, pohaju, mariniraju, peku, kuhaju, a sve je popraceno obiljem svježih povrtnica, salata i aromaticnih umaka, uz okuse cešnjaka i maslinova ulja. Ne zaboravite razne vrste kruha, savijaca i kolaca, kao ni nezaobilazni namaz od sezama tahini.



Tajland

Poput San Francisca i Tajland ima vegetarijanski festival. Svake se godine održava u Phuketu pod imenom Kin Jay i traje deset dana. Izvorno ima kineske korijene, što ne cudi s obzirom da na tom podrucju žive mnogi Tajlandani kineskog porijekla. Zamišljen kako bi se kroz deset dana vegetarijanskom dijetom doživjelo duhovno procišcenje, no turistima predstavlja sva bogatstva kuhinje u kojoj je bitan ne samo dobar okus nego i reprezentativni izgled. I u ostatku godine vegetarijanci mogu uživati u raskošnim povrtnim jelima oplemenjenima okusima curryja, papaje, kokosovog mlijeka, agruma i aromaticnih zacina uz nezaobilaznu porciju riže.

Gdje je Hrvatska na vege mapi?

Iako Hrvatska kao turisticka zemlja ocekuje i goste koji ne jedu meso i ribu, vegetarijanska ponuda nije najjaci adut hrvatskog turizma. Na to je u jeku prošlogodišnje turisticke sezone upozorila i udruga Prijatelji životinja. Smatraju da se Hrvatskoj nije nimalo prilagodila sve vecem broju vege turista koji ocekuju odgovarajucu ponudu u skladu s njihovim životnim stilom.

Osim stranaca podsjecaju i na 150 tisuca hrvatskih vegetarijanaca koji su takoder zakinuti za odmor lišen briga oko prehrane. Sve to mnoge tjera da svoj odmor provedu izvan Hrvatske.

U istraživanju americke organizacije za prava i zaštitu životinja PETA na vrhu ljestvice našli su se još New York, Melbourne i Mumbai te San Francisco koji je vec godinama domacin Svjetskog vegetarijanskog festivala.

S više od 100 vegetarijanskih restorana, po tvrdnjama portala "happycow", rajsko mjesto vegetarijancima je i Singapur. Uz zavidan broj restorana singapurska kuhinja vegetarijansku krunu zaslužuje i zbog utjecaja raznih kuhinja u kojima je povrce glavna prehrambena namirnica. Medu njima je svakako i gastronomska tradicija Indije, zemlje s najviše vegetarijanaca na svijetu.


Podijeli: Facebook Twiter