Rajoy: Referendum u Kataloniji se neće održati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Referendum o neovisnosti Katalonije najavljen za 9. studenoga "neće se održati" jer je "protuzakonit", rekao je u utorak španjolski premijer Mariano Rajoy.

"Nitko ne može jednostrano oduzeti čitavom španjolskom narodu pravo da odlučuje o svojoj budućnosti", rekao je premijer na početku godišnjeg govora o stanju nacije u zastupničkom domu.

"Taj se referendum ne može održati. On nije zakonit", rekao je Rajoy. "Čitav španjolski narod ima pravo odlučiti što će biti sa Španjolskom", dodao je.

Katalonija, pokrajina na sjeveroistoku Španjolske s veoma snažnim kulturnim i jezičnim identitetom i sa 7,5 milijuna stanovnika, doživjela je u zadnje vrijeme naglo jačanje nacionalnog osjećaja potaknuto gospodarskom krizom koja je pothranjivala osjećaj nepravde i povećavala političku napetost.

Katalonija koja je bila jedan od pokretača gospodarskog rasta Španjolske prije nego je postala jedna od najzaduženijih u zemlji, predbacuje središnjoj vladi da bogatstva ne raspodjeljuje ravnopravno i traži veću financijsku autonomiju.

"Svi koji žele mijenjati ustav mogu to zatražiti, ali u skladu s pravilima koje taj isti ustav postavlja. To je pravna država", istaknuo je Rajoy.

Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding pozvala je u nedjelju španjolsku vladu i pokrajinske čelnike u Kataloniji da "otvoreno razgovaraju kako bi postigli dogovor koji će omogućiti da Katalonija ostane u Španjolskoj", rekla je Reding novinarima u Barceloni. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter