Rajko: Treba utvrditi je li Kancijanić pozitivac

Proračun i rebalans proračuna odgođeno za iduću sjednicu (M. MIJOŠEK)
Proračun i rebalans proračuna odgođeno za iduću sjednicu (M. MIJOŠEK)

Na tinjansko općinsko vijeće stigao je zahtjev Družbe "Braća hrvatskog zmaja" za postavljanje spomen-ploče na mjesnom groblju Viktoru Kancijaniću (Kocijančiću) rođenom u Peljakima kraj Kringe.

Nedovoljno upoznati s životnim putem Kancijanića, inače članom nacionalističke emigrantske organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo, tinjanski su vijećnici odlučili od udruge zatražiti obrazloženje za postavljanje ploče koje je već odobrio župnik Ivan Macinić.

Kancijanić je poginuo u ljeto 1972. na planini Raduši u Bosni i Hercegovini kao član gerilske Bugojanske skupine koja je diverzantskom akcijom Feniks bezuspješno pokušala podignuti nacionalni ustanak u tadašnjoj Jugoslaviji. Načelnik Mladen Rajko rekao je da treba utvrditi radi li se o povijesnom pozitivcu ili negativcu.

Inače, Viktor Kancijanić rođen je 15. ožujka 1945. u Peljakima kraj Tinjana, 1969. godine napušta studij teologije u Rijeci te odlazi studirati filozofiju u Salzburgu gdje postaje član HRB-a pod pseudonimom "Veli Jože" te se uključuje u akciju Feniks s ulogom duhovne potpore skupini.

U suzbijanju 19 diverzanata oko planine Raduše bilo je angažirano 30 tisuća jugoslavenskih vojnika, pri čemu je u borbama 15 njih stradalo. Isti je broj pobunjenika poginulih na terenu, trojici su naknadno dosuđene smrtne kazne, a jednom 20-godišnja robija.

Internetski izvori različito lociraju mjesto Kancijanićeva stradanja: na planini Raduši, uz Ramsko jezero te između sela Rumboci i Varvara.

Kontraverznoj su se Bugojanskoj skupini svojedobno pripisivale vrlo opasne namjere, primjerice namjera trovanja beogradskog vodovoda, što je prema danas dostupnim podacima ipak bila tadašnja službena propaganda. (Anđelo DAGOSTIN)

Proračun odgođen za narednu sjednicu

Donošenje novog proračuna i rebalansa starog odgođeno je za iduću sjednicu, a Rajko je komentirao da se prema stanju gospodarstva ni iduće dvije godine ne mogu očekivati veće investicije u općini.


Podijeli: Facebook Twiter