Rajko Ostojic najavio podizanje rucne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uoci izbora, tocno prije sedam dana, Rajko Ostojic, novi ministar zdravstva, izjavio je na tribini u Pazinu da treba povuci rucnu kocnicu po pitanju reforme hitne medicinske pomoci. U isto vrijeme dao je do znanja da su promjene u zdravstvu nužne i složio se da je sanacija katastrofalnog stanja u hitnoj potrebna odmah.

Hoce li se to i ostvariti i na koji nacin, ostaje nam da vidimo u predstojecim danima. Culi smo od Ostojica da su tri osnovna indikatora uspješnosti javnog zdravstva - transplantacijski program, prevencija i broj zaraženih HIV-om te organiziranost hitne medicinske pomoci. U Hrvatskoj prva dva pokazatelja funkcioniraju, smatra Ostojic, ali ne i hitna. U organizaciji hitne medicinske pomoci znacajnu odgovornost ima i lokalna uprava, koja predlaže mrežu i utjece na promjene u njoj. Tako je Županija izmjestila hitni bolnicki prijem iz Pazina u Umag. Od gradova, opcina, Županije i turistickog sektora ocekuje se sufinanciranje hitne medicinske pomoci najmanje kao i do sada. Lijecnici u hitnoj porucili su na spomenutoj tribini lokalnoj vlasti da im ne zamazuju oci polurješenjima. Kao što su više puta ponovili, traže 24-satno dežurstvo dodatne ekipe, one s vozacem i medicinskom sestrom u svim ispostavama. Do sada to još nisu dobili.

Podsjetimo da je peticiju za hitnu pomoc u Pazinu, Labinu i Porecu potpisalo do sada 18 tisuca Istrana. Dva voditelja hitne pomoci - dr. Ivor Kovic u Pazinu i dr. Violeta Kajic u Porecu - dala su ostavku zbog neprimjerene reforme.

Nakon izbora i promjene na vrhu Ministarstva otvara se pitanje hoce li uopce doci do planiranog osnivanja centara obiteljske medicine (COM-ova) ili ce se reforma nastaviti na drugaciji nacin? Što o tome misle obiteljski lijecnici, od kojih se puno ocekuje? Ima li novosti s COM-ovima, pitam dr. Morenu Butkovic, predsjednicu županijske podružnice KoHOM-a i clanicu Povjerenstva za PZZ Hrvatske lijecnicke komore.

- Buduci da se radi o potpuno nedefiniranim "tvorevinama" bez uporišta u zakonskoj regulativi, još traju pregovori izmedu Hrvatske lijecnicke komore, KoHOM-a i zdravstvene administracije, "staro-nove", po pitanju definiranja istih. Nadam se da je konacno svima jasno da ne treba ponavljati istu grešku koju se ucinilo srljanjem u "reorganizaciju" hitne. Buduci da su se do sada sva upozorenja obiteljskih lijecnika na moguce posljedice loše reorganizacije hitne obistinila, želimo vjerovati da ima dovoljno volje da se posluša glas struke i zajedno pocne konacno raditi na organizaciji zdravstvenog sustava.

Mi smo otvoreni za suradnju. U protivnom, imat cemo i dalje loše projekte na koje ce se utrošiti masa novca, a sve zajedno bez povoljnog ucinka na poboljšanje kvalitete zdravstvene usluge i s rastucim nezadovoljstvom i pacijenata i zdravstvenih djelatnika, veli dr. Butkovic.

Vrijeme je, zakljucuje, da pocnemo izgradivati zdravstveni sustav u kojem ce se znati prava, ali i obaveze i odgovornosti svih: i pacijenata i zdravstvenih djelatnika. (Jasna ORLIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter