Istraživaci sa Sveucilišta u Torontu tvrde da cak i male kolicine, poput 30 mg, likopena mogu znacajno smanjiti rizik od osteoporoze.
Žene u postmenopauzi, u dobi od 50-60 godina, mjesec dana su iz prehrane izbacile sve namirnice koje sadrže likopen. Potom su tri naredna mjeseca, podijeljene u 4 skupine, dva puta dnevno konzumirale ili 15 mg likopena u obliku dodatka prehrani, ili cašu soka od rajcice koji sadrži 15 mg likopena, ili japansku juhu od rajcica koja sadrži 30 mg likopena ili placebo.
Na kraju mjeseca bez likopena u prehrani, istraživaci su mjerili markere za pregradnju kostiju kako bi utvrdili metabolizam kostiju, potom su mjerili antioksidativni kapacitet kako bi utvrdili antioksidanse u krvi te parametre oksidativnog stresa kako bi utvrdili stanicna oštecenja.
Uoceno je da su kod svake sudionice studije, razine likopena i antioksidansa u krvi znacajno opale dok je oksidativni stres dramaticno porastao. Takoder je utvrdena i povecana resorpcija kostiju. Drugim rijecima, u roku od mjesec dana sudionice studije bile su izložene vecem riziku od osteoporoze.
Rezultati za drugu fazu studije, u kojoj su sudionice razlicitim putem unosile likopen, bili su u potpunosti suprotni. Utvrden je viši antioksidativni kapacitet, smanjen oksidativni stes i smanjena resorpcija kosti. Pri tome, nije uocena razlika u djelovanju razlicitih izvora likopena.
Kako bi polucio klinicko djelovanje, istraživaci predlažu dnevni unos izmedu 30–70 mg likopena dnevno.