Rajcice su zdravije ako ih skuhate

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rajcice se uspješno bore protiv kobnih bolesti kao što su rak, osteoporoza i kardiovaskularne bolesti, posebno ako su kuhane jer se tako povecava djelovanje likopena.

Americki znanstvenici ustanovili su da je socno povrce/voce najveci izvor antioksidanta likopena, a za razliku od drugih plodova, njegovo je djelovanje bolje u kuhanim i preradenim rajcicama.

Znanstvenici s National Centre for Food and Safety u Illinoisu dokazali su da likopen sprecava pojavu upalnih procesa i krvnih ugrušaka.

Snažna veza izmedu prevencije raka prostate, srcanih bolesti i osteoporoze pokazala se i u nizu prijašnjih studija.

Dr. Britt Burton-Freeman i dr. Kristin Reimers, koji su proveli istraživanje, smatraju da bi zbog obilja dokaza o korisnosti rajcice lijecnici trebali poticati konzumaciju. Ipak, rajcica se ne bi smjela konzumirati iz konzervi nego iz staklene ambalaže iz koje u sadržaj ne curi umjetni estrogen (koji se inace nalazi u konzervi).


Podijeli: Facebook Twiter