Rajcica lijeci mamurluk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rajcica obiluje raznolikim vrijednim nutrijentima i fitokemikalijama te stoga ima važno mjesto u prehrani kojom želimo prevenirati bolesti srca i rak. Bez obzira radi li se o sirovim rajcicama, juhi ili umaku od rajcice, povišen unos ovog povrca odlican je korak ka boljem zdravlju.

Juha od pomidora
Sastojci (2 osobe):
250 g pomidora, 0,1 l maslinova ulja, 10 g cešnjaka, 20 g kapule, sol, papar

Priprema:
Na maslinovom ulju lagano pirjajte sitno nasjeckanu kapulu. Kada omekša, dodajte nasjeckani cešnjak, potom oguljene i od koštica ocišcene, sitno sjeckane pomidore. Nakon dvadesetak minuta gustoj kaši koja je tako nastala dodajte pola litre vode te kuhajte još desetak minuta. Da bi juha od pomidora došla u završnu fazu mora joj se dodati dva decilitra mlijeka u kojem je skuhano dvadeset grama brašna ili ju pak umjesto vodom zaliti temeljcem od povrca (mrkvu, kapulu, celer - sve po 100 g - kuhate do raspadanja u litru posoljene vode).



Napomena:
Noc je bila duga i burna. A kako u takvim situacijama obicno biva, pretjerivalo se u svemu. Intenzitetu razgovora, masnoci hrane, iskazivanju emocija i kolicini alkohola. Umjesto da se drugog jutra mrzite i zaklinjete se da vam se tako nešto više nece nikad dogoditi (premda znate da cete prvom prilikom opet popustiti), krenite u pripremenje juhe od pomidora u varijanti da ju završite temeljcem od povrca. Za sat vremena zaboravit cete na mucno ustajanje. I još nešto. Izvan sezone pomidora ne kupujte "plasticne" svježe primjerke nastale u nizozemskim staklenicima vec pola litre ukuhanog pomidora iz tetrapaka.


Podijeli: Facebook Twiter