Rajakovic prva, Rosandi istarska nagrada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dragana Rajakovic iz Splita s pricom "Svi mi imamo iste probleme" dobitnica je prve nagrade desetog Istrakonovog natjecaja za kratku SF&F pricu.

Njenu je humoristicnu pripovijetku o carobnjaku koji mora obavljati poslove komunalnog redara izabrala komisija u sastavu Tihana Linardon, Mirko Grdinic i Davor Šišovic izmedu cak 84 pristigle price autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Drugu je nagradu za romanticnu vampirsku pricu "Umjetnost u krvi" dobila Dora Jurada iz Buzeta, dok je treca nagrada pripala Tomislavu Šestanu iz Zagreba za pripovijest "Djevojka koja je rekla ne", koja govori o androidima i njihovom pravu na život.

Istarska nagrada za pricu s istarskom tematikom pripala je grafickom uredniku i karikaturistu Glasa Istre Mariju Rosandi iz Vinkurana za pricu "Zima podno Ucke". Tema je njegove price dolazak svemirskog putnika na proslavu stotog rodendana svoga djeda u rodnu mu Istru.

Uz nagradene price u desetoj ce se Istrakonovoj zbirci naci još 19 odabranih prica: "Odlazak" Lucane Macinic, "Ja sam brojac" Vedrana Bokora, "Staro za novo" Eda Barola, "Ljudi koji govore književno" i "Covjekova pjesma" Danijela Bogdanovica, "Domino has a gun" Teute Butuci, "Jebeni roboti" Marija Rosande, "Terminal" Tomislava Šestana, "Tko se zadnji smije?" Denisa Giljevica, "O moj Bože!" i "Posljednji" Adnadina Jašarevica, "Polly Morpha" Ane Domini, "Crvenkapica reloaded" i "Bolje grob nego rob" Zorana Krušvara, "Granica Dobra i Zla" Vladimire Becic, "Što je bila i što više nije" Hrvoja Bulata, "Da, draga" Igora Rendica, "Kako su vile dobile pismo" Tamare Lujak i "Zemlja" Ernesta Sandersa.

- Ove smo godine zaprimili izniman broj prica o robotima te relativno dosta prica o vampirima za kojima je nakon nekoliko godina ponovo oživljen interes, kaže clan komisije Davor Šišovic te dodaje da ce se promocija zbirke koju izdaje gradsko Ucilište, predstavljanje autora i dodjela nagrada održati 26. ožujka u sklopu festivala Istrakon.


Podijeli: Facebook Twiter