Raj za cokoladoljupce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vjerojatno je san svakog djeteta izgubiti se barem na jedan dan u tvornici cokolade. U tvornici cokolade Zotter u mjestu Riegersburg u austrijskoj regiji Vulkanland nije se potrebno izgubiti: program obilaska tvornice za posjetitelje tako je genijalno isplaniran da ce vam ne samo pružiti ogromnu kolicinu informacija i saznanja o kakaovcu i cokoladi, vec za cijenu ulaznice možete kušati stotinjak vrsta cokolada u raznim oblicima, okusima, i agregatnim stanjima.

Tvornica Zotter mladi je pogon, osnovao ga je 2007. godine Josef Zotter, covjek s višegodišnjim iskustvom u kulinarstvu i slasticarstvu, a u vodenju tvrtke koja ima stotinjak zaposlenih pomaže mu cijela obitelj. Od samog pocetka ova je tvornica cokolade nastojala biti drugacija od ostalih: orijentirana je na iskljucivo ekološku proizvodnju svih sirovina, ukljucena je u brojne medunarodne socijalne programe unapredenja života u regijama odakle se kakaovac dovozi na preradu u Austriju, velika kolicina kreativnosti i mašte unijeta je i u recepture pojedinih vrsta cokolade i u dizajn ambalaže i proizvoda (Zotter cokolade nisu u "kockicama" vec u ravnim pravokutnim plocama s plitkoreljefnim ukrasima i natpisima). Tvornica nije tek puki proizvodni pogon vec i itekako uspješno turisticko odredište.



Elektronski vodic i keramicka žlica

Naime, u proizvodni pogon iz razumljivih se razloga ne može uci, jer je gotovo hermeticki zašticen staklenim pregradama, ali se svi dijelovi pogona mogu vidjeti kroz ta ista stakla duž rute za obilazak posjetitelja, koja se proteže kroz cijelu tvornicu. Doduše, u samom pogonu i nema se baš što zanimljivo vidjeti. Strojevi k'o strojevi. Ali, zato je posjetiteljska ruta izuzetno zanimljiva, a i nadaleko poznata, jer taj Schokoladen Theater posjecuje tri puta više turista nego obližnji srednjovjekovni dvorac Riegersburg! Stoga su oko tvornice Zotter i prostrana parkirališta za automobile i autobuse, a oko tvornice na 27 hektara zemljišta prostire se eko-farma s autohtonim pasminama domacih životinja (na popisu sam primijetio cak i turopoljsku svinju!).

Tvornica je izvana "ukrašena" živahnim raznobojnim površinama, muralima velikog formata i skulpturama koje baš i nemaju previše veze s cokoladom. U predvorju cete dobiti elektronskog vodica sa slušalicama (nažalost, nema snimke na hrvatskom) te keramicku žlicu za kušanje cokoladnih smjesa. Prva postaja u Schokoladen Theatru je kino-sala u kojoj ce vam prikazati kratki dokumentarac o uzgoju kakaovca u Latinskoj Americi.



Narator je sam Josef Zotter koji obilazeci svoje kooperante u Nikaragvi otkriva kako se uzgaja kakaovac: njegov plod je oblika velike mahune, raste iz debla stabla kakaovca, a u mahunama se kriju zrna kakaovca zašticena slatkom sluzavom masom. Nakon berbe mahune se rasijecaju, iz njihove se utrobe vade zrna kakaovca velicine oveceg graha i - potpuno bijele boje. Zajedno sa sluzi zrna se slažu u velike bacve, pokrivaju palminim lišcem i tako fermentiraju dok ne dobiju neku od nijansi tamnoljubicaste ili smede boje. Zrna se zatim ispiru, suše i transportiraju u Austriju.

Po izlasku iz kina na prvoj izložbenoj postaji možete vidjeti, opipati pa cak i kušati suha kakaova zrna, a na sljedecoj možete prvi put upotrijebiti i keramicku žlicu te kušati tekucu masu od cistog kakaa, još uvijek bez ikakvih dodataka. Jako je gorka i uopce ne podsjeca na cokoladu, cak je i pomalo neugodna okusa. No, na sljedecim postajama iz staklenih fontana na kušanje vam se nude tekuce cokoladne smjese, znaci s dodanim mlijekom i aromaticnim sastojcima, s razlicitim postotkom kakaa, što je vec pravi organolepticki izazov, ali još uvijek smo tek na prvoj polovici puta kroz tvornicu cokolade.

Slijedi uski i dugacki hodnik u kome su na zanimljiv i tehnicki prilicno domišljat nacin ponudene na kušanje gotove Zotter cokolade, nekoliko desetaka razlicitih okusa. Pred ocima vam je cokolada u originalnom omotu, a kroz uspravni prozirni stalak takve cokolade bez omota padaju u ležište sjekaca. Potezanjem rucke možete iz cokoladne plocice odsjeci komadic u punoj širini ali svega milimetar-dva u dužinu, priloženom pincetom prebaciti odsjeceni komadic u svoju keramicku žlicu i lagano grickati hodajuci prema sljedecem stalku s drugom vrstom cokolade. Nema potrebe rezati više, jer takvih cete komadica moci probati pedesetak!



Cokoladna žicara

Na kraju ovog jack-pot cokoladnog hodnika stubište vas dovodi do cokoladnog bara. Ako je ono prije bila istraživacka ekspedicija, ovo je pak Eldorado za cokoladoljupce. Ovaj put rasjecene na vece komadice, cokolade raznih vrsta nude vam se s pladnjeva u obliku velikog gramofona ili iz vagoneta pokretnog uredaja nalik na mini rudarski elevator, no glavna ponuda ovog coko-bara je ipak topla cokolada koju morate pripraviti - sami.

Na šanku odmah do ulaza "teta" ce vas poslužiti cašom vruceg mlijeka, i metalnom miješalicom koja na donjem kraju ima žicanu spiralu. Zauzet cete mjesto uz neki od prozora kroz koje puca prekrasan vidik na brdski krajobraz Vulkanlanda i vrebati kada ce pred vas naici vagoncic mini-žicare koja svuda uokrug ovog cokoladnog bara razvozi cokoladice namijenjene baš rastapanju u vrucem mlijeku. Dakle, ovdje sirovina za vrucu cokoladu nije prašak kao kod nas, vec mala cokoladica, malo deblja i malo uža da bi se razlikovala od "normalnih" cokolada.



Pred ocima vam prolazi više vrsta cokoladica pa možete birati i kombinirati, vratiti se po novo mlijeko pa kušati novu kombinaciju, i kad pomislite da neko vrijeme sigurno više necete ni pomišljati na cokoladu, put vas vodi dalje, u završne odaje Zotterovog Schokoladen Theatera, a tu se kušaju - punjene cokolade. Narezane na male kockice i potrpane u male vagoncice, cokoladice vam promicu pred ocima na maloj željeznici koja takoder, kao žicara u baru u prostoriji ispred, prolazi ukrug, duž svih zidova, a kad posjetitelji isprazne vagoncice, domacice ih opet napune, i tako u nedogled.

Naposljetku, posljednja prostorija prije izlaza je tvornicka butiga, prodavaonica u kojoj su u na prvi pogled neprebrojivim nizovima i policama na prodaju ponudene sve cokolade koje ste prethodno imali prilike kušati, a i mnoge koje niste, ukljucujuci i razne oblike i boje cokolatina odnosno pralina, razne vrste posebno složenih poklon-paketa, cokoladne lizaljke, cokoladni dukati, svašta. Mnogo puta cete se još osvrnuti preko ramena napuštajuci ovo prekrasno mjesto, Zotterovo cokoladno carstvo na jugu Austrije, vrlo blizu slovenske granice. Herr Josef, vidimo se opet u vašem Schokoladen Theateru, sigurno!


Podijeli: Facebook Twiter