Raj se neće spustiti u Hrvatsku ulaskom u EU

Predavanje na sveučilištu
Predavanje na sveučilištu

"Kad se hrvatski građani probude ujutro 1. srpnja 2013. neće oko sebe primijetiti značajne promjene, raj se neće spustiti u Hrvatsku", poručio je Paul Vandoren, veleposlanik pri Delegaciji Europske unije u Hrvatskoj, u uvodnom dijelu svojeg predavanja u Puli pod naslovom "Republika Hrvatska nakon ratifikacije Ugovora o pristupanju Europskoj uniji: Što nakon toga?" koji je održao na Sveučilištu Jurja Dobrile pred članovima akademske zajednice, studentima i ostalim građanima.

Odgovarajući na pitanje "što slijedi" za manje od deset mjeseci kada Hrvatska postane 28 članica EU, Vandoren je poručio da se građani trebaju pripremiti za ulazak u EU, informirati te biti spremni konkurirati na strukturne europske fondove.

- Pristupanje EU-u nije nešto što će se dogoditi odjednom, to je proces, tiha revolucija koja kreće od promjene Ustava i zakona, uspostavu novih institucija i agencija države, a sada i kroz promatrače u Europskom parlamentu. Građani još uvijek "probavljaju" te promijene, a mnogi su mladi ljudi skeptični, posebice me čudi da su i studenti među onim skupinama, uz kućanice i nezaposlene, koji su u manjoj mjeri pristupili referendumu o ulasku u EU, napomenuo je Vandoren.

Upravo je zato, obraćajući se studentima, kazao da će oni ulaskom u EU dobiti veće šanse za doškolovanje na stranim sveučilištima, a time i bolje mogućnosti za zapošljavanje. Poduzetnicima je pak poručio da će im ulazak u EU otvoriti tržište od preko 500 milijuna potrošača, no tržište neće doći do njih već se za njega trebaju izboriti, a u tome im mogu pomoći sredstva EU fondova. Upravo se to traži od građana EU, dodao je Vandoren, da budu proaktivni i da se sami informiraju, a na državi je pak da implementira europske zakone, pojača učinkovitost sudstva i smanji korupciju.

- Poštujte obaveze preuzete tijekom pregovaračkog procesa i osjetljive kompromise postignute na koncu pristupnih pregovora. Hrvatska i EU sada sjede na istoj strani stola, imaju zajedničke cijelje, definiraju zajedničke politike, a uskoro će donositi zajedničke odluke, zaključna je poruka šefa delegacije EU-a na kraju njegova posjeta Istarskoj županiji. (M. JERIN, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter