Raić Sudar: Ne smije nam se ponoviti loš ulazak u utakmicu


Danas će se na "Drosini", s početkom u 18 sati, ogledom između Istre 1961 i Rudeša spustiti zastor na 18. kolo Prve HNL. Bez obzira što će po okončanju derbija začelja svi hrvatski prvoligaši pred sobom imati još 180 minuta "žive" igre prije odlaska na zimsku stanku, velike su šanse da će ona momčad koja danas pognute glave napusti travnjak prezimiti s fenjerom u rukama. Takav scenarij postao je još izgledniji nakon što je jučer Cibalia poprilično iznenađujuće upisala gostujuću pobjedu nad Lokomotivom i odvojila se na četiri boda od Puljana, odnosno pet od Zagrepčana. Kako Istra 1961 u preostala dva kola gostuje kod Dinama i potom dočekuje Osijek, a Rudeš odlazi u Gradski vrt i na Rujevicu, realno je za očekivati da će i jedni i drugi na tim utakmicama teško podebljati bodovni konto te će sve svoje snage i nadanja usmjeriti u međusobni dvoboj.

- Premda ćemo danas zaključiti tek polovicu prvenstva i puno se još ima za igrati, ovo će nam definitivno biti jedna od najvažnijih utakmica i zbog cijele ove situacije u i oko kluba, na nama je da napravimo sve što je u našoj moći kako bi se maksimalno koncentrirali na teren i pokušali stići do pobjede - najavio je Darko Raić Sudar, trener Istre 1961, ogled s Rudešom koji za njegovom momčadi zaostaje jedan bod. - Tri boda u dvoboju s direktnim konkurentom u borbi za ostanak bi nam jako puno značila i moji igrači su svjesni važnosti utakmice. Dosta sam posljednjih dana razgovarao s njima i ukazao im na neke stvari s kojima u posljednje vrijeme nisam bio zadovoljan. Ne mogu reći da su me dečki razočarali, ali definitivno sam od njih očekivao bolje ulaske u utakmice, naročito onu s Hajdukom. To je nešto što nam se protiv Rudeša ne smije ponoviti, jer bez obzira na posljednje mjesto na ljestvici, momčad je to koja ima kvalitetu i to u zadnje vrijeme i pokazuje. Dobili su Hajduk i uzeli Dinamu bod, a i ostalim su protivnicima bili tvrd orah, malo ih je tko uspio nadigrati te od prve minute moramo biti svjesni da nas čeka teška utakmica.

Izvući ono najbolje

Na njoj trener pulskog prvoligaša neće moći računati na kartonirane Bertošu i Kokorovića te ozljeđenog Maružina, a kako je u petak Ivušić napustio "Drosinu", morat će posegnuti za golmanom juniora Orbanićem s kojim će zaokružiti broj od 18 igrača čija će se imena naći u zapisniku.

- Iskoristio bih ovu priliku da se još jednom zahvalim Ivušiću na svemu što je napravio za ovaj klub. Proveo je dugo vremena u Puli, nije se više mogao nositi s problemima i odlučio je otići, a ja poštujem svačiju odluku. Uostalom, u više navrata sam rekao svim igračima da kad god osjete da s glavom nisu sto posto unutra i da ne mogu izvršavati sve zadatke, neka mi to slobodno kažu. Bolje je u momčadi imati koncentriranog igrača makar on bio i slabije kvalitete, nego nekog boljeg koji ne može podnijeti ovu situaciju - svjestan je Raić Sudar, koji je najskloniji tome da u današnji susret krene s četvoricom igrača u zadnjoj liniji. - Rudeš u zadnje vrijeme igra s trojicom iza i to će mi sigurno biti neki putokaz, ali prvenstveno ću prilikom slaganja momčadi gledati nas, odnosno kako mi igrači izgledaju na treningu. Utakmica je ono što svi mi vidimo, ali ja sam s tim dečkima svaki dan na treningu i on mi je za neke stvari isti pokazatelj kao i utakmica. Nisu svi isti u glavama te se neki puno lakše nose s cijelom ovom situacijom te su samim tim neki koji su u zadnje vrijeme manje igrali sada s boljim predstavama izbili u prvi plan. Na meni je da ih tako posložim da izvučem najbolje od svakog, jer ćemo jedino tako doći u priliku da stignemo do pobjede.

Bitna samo pobjeda

U prvoj utakmici današnjih protivnika, odigranoj 17. rujna u Kranjčevićevoj, Rudeš je slavio s 1:0 i tako upisao prvu prvoligašku pobjedu u povijesti kluba.

- Ušli smo nespremni u tu utakmicu. Teren je bio jako loš, padala je jaka kiša i moji igrači su bili uvjereni da će se utakmica odgoditi, ali to se nije dogodilo i na početku nismo bili s glavama unutra te smo primili rani pogodak. Potom smo u nastavku nešto pokušali, imali smo veći posjed lopte, ali nismo uspjeli ništa napraviti na njihovu postavljenu obranu. Više od pola lige nađe se u problemima kad im protivnik postavi defanzivni blok, ni mi nismo iznimka i tako smo tu utakmicu izgubili - prisjetio se Raić Sudar, osvrnuvši se malo i na Rudeš. - Najjači dio njihove momčadi je napad predvođen Budimirom, igračem koji je za mnoge bio nepoznanica, a pokazao je da mu malo treba da zatrese mrežu i treći je strijelac lige. Na krilima imaju dvojicu brzanaca, Lulića i Turčina koji nam je na prošloj utakmici napravio pomutnju po desnoj strani, prešao dvojicu-trojicu igrača i potom centrirao za pogodak. Tu je i Kamenar koji u početku nije bio standardan i imao je puno oscilacija, ali to je dečko koji je prošao Dinamovu školu i koji zna igrati nogomet. U obrani imaju iskusne Mesarića i Barbarića, tu su i dvojica Španjolaca te možemo reći da je Rudeš dobro izbalansirana momčad, pustimo to što su trenutačno zadnji.

Bez obzira na važnost utakmice, Raić Sudar neće svojim pulenima zapovjediti ofenzivu od prve minute.

- Moramo biti strpljivi, ne trebamo jurišati jer ne bih volio da nas oni iskontriraju. Rudeš ima brze igrače i trebat ćemo biti pametni jer se utakmica igra 90 minuta i nije bitno kad ćemo zabiti gol. Bitno je samo da pobijedimo - zaključio je trener Istre 1961. (Ivica CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter