RAI se prestrašio autora "Gomorre"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri tjedna prije pocetka emitiranja serijala angažiranih televizijskih emisija "Vieni via con me", koji potpisuju poznati voditelj Fabio Fazio i autor kultnog romana "Gomorra" Roberto Saviano, sudbina emisije nije bila poznata.

Naime, na trecem programu talijanske nacionalne televizije u udarnom terminu trebali su gostovati oskarovac Roberto Benigni, dirigent Claudio Abbado, frontman grupe U2 Bono Vox te komicari Antonio Albanese i Paolo Rossi, no ugovori s gostima, inace vrlo kriticnim prema talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju u gotovo svakom javnom nastupu, nisu bili potpisani.

No uslijedio je sretan završetak - RAI je zbog niza polemika i pritiska javnosti popustio, pa serijal "Vieni via con me", koji stoji 250 tisuca eura po emisiji, krece pocetkom studenog.

Roberto Saviano, novinar i pisac, autor kultnog romana "Gomorra" o talijanskoj mafiji i njenim "poslovnim vezama" po kojoj je snimljen i istoimeni film, te popularni novinar i televizijski voditelj Fabio Fazio tvrdili su da se vrh RAI-ja prestrašio sadržaja emisije i priznatih angažiranih gostiju.

- RAI se boji emisije, tvrdio je Roberto Saviano, koji je od objavljivanja "Gomorre" do danas zbog prijetnji smrcu od mafije pod 24-satnom policijskom zaštitom.

Saviana je javno podržalo cak šest nobelovaca - Orhan Pamuk, Dario Fo, Rita Levi Montalcini, Desmond Tutu, Günter Grass i Mihail Gorbacov.

Uprava RAI-a branila se da je rijec o previsokim troškovima, iako je poznato da ta ista televizija nimalo ne štedi kad filmska, sportska ili pjevacka zvijezda gostuje u njihovim programima ili kad voditeljima Sanrema daje honorare od oko milijun eura.

Prema sinopsisu koji je Roberto Saviano urucio Mauru Massiju, generalnom direktoru RAI-ja, u prvoj ce se emisiji baviti imovinom Berlusconija, a u sljedecim ce se govoriti o politici i mafiji, rekonstrukciji potresom razrušene L'Aquile koja je totalno zakazala unatoc javnim obecanjima Berlusconija, stanju u zatvorima i o smecu koji su veliki problem juga Italije.


Podijeli: Facebook Twiter