Rafaele Bovo u vodnjanskom El Magazeinu

Rafaele Bovo u El Magazeinu (D. ŠTIFANIĆ)
Rafaele Bovo u El Magazeinu (D. ŠTIFANIĆ)

Novom izložbom u vodnjanskoj galeriji El Magazein, u vlasništvu Germana Fiorantija, predstavio se izuzetan majstor Rafaele Bovo, talijanski arhitekt i slikar koji živi i radi u Veneciji. Izložio je dvadesetak akvarela istarskih motiva, točnije vodnjanskih impresija u nevjerojatnoj realističnoj tehnici u kojoj na prvom mjestu dominira motiv kamena, što i odgovara nazivu izložbe "Istarski kameni" (Pietre d'Istria).

Radi se o zaista impresivnom zanatskom umijeću, o čemu je govorio i sam autor, kako stvarnost, uz pomoć fotografskog predloška, još jednom otisnuti na slici i to tehnikom akvarela koja je izuzetno zahtjevna, a opet pod kontrolom, da se ne razlije od zadane i precizne stvarnosti.

Kako je na otvaranju naglasila kustosica ove galerije, povjesničarka umjetnosti mr. Kristina Tamara Franić, Bovo je cijeli život poslovno bio vezan uz kamen kao arhitekt, ilustrator vezan za potrebe restauratorskih poslova i dokumentiranja te predavačkog rada.  "Slika u hiperrealističkoj maniri motiva ulica, detalj kamene urbane plastike, veduta, građevina, kamenih oblutaka, a njegov osnovni motiv je prezentacija kamenih detalja na zadanim motivima".

Upravo tako izgledaju stari portali Vodnjana, oronule zgrade, vremenom nagrizeni zidovi, antička uljara na Dragoneri, još uvijek lijepi maslinici, kuće nekadašnjih Bumbara i, nadasve, sam kamen u moru, na obali, u zidu, na pragovima…

- Njegovo istančano oko školovanog arhitekta uočava  prekrasne kamene detalje u prostoru koji su inače običnom oku nevidljivi te ih zauvijek dokumentira u slici što daje posebnu vrijednost njegovom slikarstvu. Minuciozan, precizan strpljivo u kombiniranoj tehnici akvarela i tempere zapisuje gotovo fotografskom preciznošću svaki zarez, utor ili sjenu na tim kamenim pričama. On ističe i dokumentira taj istarski kamen koji je interpoliran u venecijansku urbanu arhitekturu i ne skriva vlastitu fascinaciju svime time, rekla je Franić. Radovi se mogu pogledati do 3. srpnja. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter