Radujte se zajedno odlasku u školu

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Premda do jednog od najvažnijih trenutaka u životu budućih školaraca - odlazak u prvi razred nedostaje još nešto manje od pet mjeseci, nikada nije prerano započeti s pripremama, tim više što su sada aktualni upisi djece za školu.

Diplomirana učiteljica savjetnica Goranka Bašić, koja će iduće godine preuzeti prvašiće u pulskoj Osnovnoj školi Vidikovac, veli da je polazak u školu mnogo značajniji nego što se obično misli, kako za dijete, tako i za roditelje. Miješaju se jake emocije, bude se očekivanja, naviru pitanja …

- O prvom susretu djeteta sa školom i učiteljicom uvelike ovisi uspješnost daljnjeg školovanja pa ga možemo smatrati presudnim trenutkom za budući život djeteta. Prvi školski dani posebno su iskustvo kako za djecu i za roditelje, tako i za učitelje, bez obzira koliko dugo rade u školi.

Zabrinutost roditelja često je prisutna i potpuno je razumljiva budući da će početna prilagodba znatno utjecati na osjećaj zadovoljstva i radosti, motivacije za učenjem. Roditeljima se nameću pitanja hoće li se njihovo dijete prilagoditi nametnutim zahtjevima i biti uspješno, veli Goranka Bašić.

Djeca u školu dolaze nejednako pripremljena. Za jedne je taj trenutak neobično sretan pa u školu ulaze ozarena lica, dok ima i onih sa suzama u očima punih straha.

Naša sugovornica ističe važnost pozitivnog i optimističnog stava roditelja prema školi i učiteljici. Nije dobro plašiti dijete školom i obavezama koje ga očekuju. Djetetu treba dati do znanja i na različite načine pokazati da je spremno prihvatiti sve zadatke što ga u očekuju, da vjerujemo da će biti uspješno, da će u školi puno naučiti i postajati svaki dan pametnije, da će steći puno prijatelja. Tada će svako dijete će biti ponosno na sebe i sretno će iščekivati ulazak u učionicu. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter