Radovicu predana "simbolicna svota" - snimak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ja tebi sad ostavljam simbolicnu svotu", kazao je posrednik umirovljenog generala Ivana Cermaka Tomislav Micic, umirovljeni pukovnik SIS-a, predajuci u kaficu OMV-a kraj Rijeke lani 16. studenoga kuvertu s novcem Saši Radovicu (72), publicistu i aktivistu optuženom za ucjenu Cermaka tešku milijun eura u zamjenu da prestane pisati protiv Cermaka i nazivati ga ratnim profiterom.

Isjecak je to iz razgovora u nizu tajno snimljene serije audio i videomaterijala dvojca koje je policija odradila u sklopu istrage neposredno prije Radovicevog uhicenja, a koji je preslušan na sudenju. Iz sadržaja optužnog akta može se povezati da je u kuverti "simbolicna svota" iznosila 100.000 eura, kao navodni izraz dobre volje ucijenjenog generala.

- Imao sam neugodan razgovor s njim (Cermakom, op.a.). Pitao me jesi li ti dobar s Darkom Petricicem i Domagojem Margeticem, da ne bi oni..., prepricavao je Micic aludirajuci da bi potonji publicisti mogli nastaviti Radovicev posao.

- Ma ne bi oni mene htjeli zaj..., dometnuo je Radovic pokušavajuci umiriti Micica. Dio zapisa s CD-a preslušavao se jucer pred sucem zagrebackog Opcinskog kaznenog suda Zorislavom Kalebom. Veci dio materijala slabe je slušljivosti.

"Meni ne paše da se povlacim po sudovima, zašto bih se povlacio i po novinama", prepricavao je Micic Radovicu generalove rijeci i predlagao svom sugovorniku: "Možeš reci 'povlacim sve što sam rekao' ili se javno ispricati njemu. To može. Samo kažeš da si se zaletio, imao krive informacije", predlagao je Micic, nakon cega su zdravicom krstili dogovor.

Strategija obrane optuženog, koji je pocetkom godine pušten iz 45-dnevnog pritvora, jest da je Cermak preko posrednika, umirovljenog pukovnika HV-a Micica, samoinicijativno ponudio Radovicu novac. Radovicev odvjetnik Matej Zubovic upozorio je da je pocetni razgovor Micica i Radovica bio u Premanturi, kada je posrednik inicirao pregovore koji bi doveli do nagodbe. (Vanja VESIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter