Radovic imao dozvole za pet vrsta oružja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saša Radovic (72), umirovljeni casnik Hrvatske vojske i kandidat na listi stranke Hrvatska 21. stoljeca, koji je uhicen prošlog petka kod tunela Ucka nakon što mu je Ivan Cermak predao dio od 500.000 eura, koliko je navodno Radovic od njega tražio da bi ga prestao prozivati za ratno profiterstvo, mještanin je Premanture.

Autor je nekoliko knjiga u kojima se bavi ratnim profiterstvom i kriminalom prozivajuci poznate, medu njima i Cermaka, a sa suprugom se prije dvije godine doselio u kucu na adresi Krše 40.

Radovic: Mogu spustiti na 500 tisuca

U Premanturu su se doselili iz Opatije nakon što je njegova supruga, profesorica engleskog jezika, otišla u mirovinu. Premanturci o njemu malo znaju, odnosno znaju da je pisao i promovirao knjige, da je tijekom rata trenirao specijalce, navodno radio za SIS.



Njega i suprugu Premanturci koje smo jucer sreli poznaju površno, a o tome da je ucjenjivao generala Cermaka ništa ne znaju, odnosno, znaju onoliko koliko su procitali u novinama i culi na televiziji. Radovic je, po pisanju jednog dnevnog lista, Ivana Cermaka poceo ucjenjivati u listopadu ove godine tražeci milijun eura da bi ga prestao prozivati kao ratnog profitera.

General Cermak ga je pocetkom studenoga prijavio USKOK-u, a nakon nekoliko dogovora i traženja otkupnine na sastanak je došao ozvuceni i kamerom opremljeni posrednik.

- Mogu spustiti na 500 tisuca eura, znam da je recesija i ja sam covjek, ali ispod toga ne idem, Radoviceva je izjava koju je snimio ozvuceni posrednik tjedan dana prije uhicenja. Dogovoreno je da se iznos od pola milijuna isplati u pet rata od po 100 tisuca eura. Radovic je uhicen s oznacenim novcem odmah nakon isplate.



Prema napisima, u pretrazi njegovog stana pronadene su dozvole za nošenje pet vrsta vatrenog oružja, medu kojima je pištolj makarov te automatski pištolj scorpion s prigušivacem. Navodi se da ce razlozi zbog kojih je "uživao povjerenje jugoslavenskog represivnog aparata koji ga je nagradio oružjem za egzekucije" vjerojatno biti predmet daljnje istrage.

Navodno je Radovic bio povezan s obavještajnim podzemljem, blizak Josipu Manolicu. Govorilo se da su mu ormari puni dokumentacije na temelju koje piše knjige o kriminalu u Hrvatskoj i ostacima komunizma. Nakon pretrage pokazalo se da se radi o sasvim nevažnim papirima i isjeccima iz novina.

Radovic je kao amater napisao 20 knjiga, a posljednja mu je "Histria terra nigra - Crni kapital u Istri". Napisao je i knjigu "Vratite opljackano, bando lopovska", a poznat je i kao jedan od organizatora protesta "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska". S Ivanom Paulettom, Brunom Langerom, Željkom Popovicem, Darkom Petricicem, Domagojem Margeticem i drugima u Premanturi je osnovao Inicijativu za drugu Hrvatsku.

Prijetili su mu

- Sve što se danas piše nije istina. Sve je laž. Nemoj ništa reci, viknuo je Boris Vidmar supruzi kada se pojavio na vratima hodnika i ugledao nas na ulaznim vratima. Gospoda Vera otvorila nam je vrata i rekla nam da je sestra Radoviceve supruge te da je neistina da je njena sestra, odnosno supruga Saše Radovica, bila s njim u autu kada je uhicen.

- Ona je bila tu i uopce nije znala što je s njim. Sedam sati policija ju nije obavijestila da joj je suprug uhicen. Vjerujte da smo mislili da je nastradao u prometnoj nesreci. Moja sestra ništa o ucjeni generala Cermaka ne zna, rekla nam je gospoda Vera.

Njezin suprug se ponovno ukljucio u razgovor. "Sestra je tu sve vrijeme. Sada idemo kod odvjetnika i on nam je rekao da nikom ništa ne govorimo", rekao je Vidmar i povukao se iz hodnika. Pitali smo gospodu kako joj je sestra i je li ikad spominjala da bi se njezin suprug mogao ucjenjivati umirovljenog generala te jesu li imali financijskih problema.

- Nikad on nije o tome pricao, niti su imali ikakvih problema i potrebu za novcem. Ljeti se bave turizmom. Znam da su mu prijetili, odgovorila nam je. Na pitanje je li on možda smanjeno ubrojiv ili opasan odgovorila je da se nakon prošlogodišnje nesrece na motoru, kada mu je povrijedena glava, promijenio. Veli da je i sestra to primijetila.

Na pitanje zna li da je radio u obavještajnim službama odgovorila nam je da je tijekom rata obucavao specijalce, ali da na prvim linijama bojišnice nije bio.

Vidmar: Price o romanticnom putovanju glupost
 
Prema navodima u medijima, Radovic je redovito informirao suprugu o pregovorima s Cermakom. Dnevne novine pisale su jucer da su dio novca supružnici navodno planirali potrošiti na šoping u Trstu i romanticno putovanje u Indiju.

Supruga je navodno bila s njim u trenutku primopredaje novca, odnosno cekala je da se Radovic vrati u automobil s novcem koje je primio od Cermaka. Ona je takoder bila uhicena, ali je puštena na slobodu, navode mediji.

- Ma to su gluposti, rekla nam je sestra Radoviceve supruge Vera Vidmar.


Podijeli: Facebook Twiter