Radovi vrijedni do pola milijuna kuna bez javnog natječaja


Nabava robe i usluga do 200 tisuća kuna te radova do pola milijuna kuna smatra se jednostavnom nabavom i za nju nije potrebno provesti postupak javne nabave. Sastavni je to dio Pravilnika o provedbi postupaka jednostavne nabave koji su na prošlotjednoj sjednici jednoglasno amenovali vijećnici Gradskog vijeća Vodnjana.

Kako je takva nabava isključena iz Zakona o javnoj nabavi, tako njena pitanja uređuje javni naručitelj svojim aktom, u ovom slučaju Grad novoizglasanim pravilnikom. A prema njemu za pripremu i provedbu nabave vrijedne između 20 i 70 tisuća kuna nadležni su službenici upravnih tijela po nalogu nadležnog pročelnika, dok će robu i radove skuplje od 70 tisuća kuna nabavljati ovlašteni predstavnici u pojedinim upravnim tijelima koje će na prijedlog pročelnika imenovati gradonačelnik. Narudžbenice do 20 tisuća kuna potpisivat će pročelnik, a do 70 tisuća kuna gradonačelnik uz supotpis pročelnika. Gradonačelnik potpisuje i ugovore o sklopljenoj nabavi.

Kod postupaka nabave robe i usluga u vrijednosti do 200 tisuća kuna, odnosno do 500 tisuća za radove, objavljuje se poziv za dostavu ponuda na internetskim stranicama, a može se poslati i poziv na dostavu ponuda najmanje tri gospodarska subjekta po vlastitom izboru. Iznimno, kada to zahtijevaju tehnički ili umjetnički razlozi, kod zaštite isključivih prava, kod hotelskih i restoranskih usluga, odvjetničkih, javnobilježničkih, zaštitarskih, zdravstvenih i drugih usluga, ili je u pitanju žurni postupak, moguće je poziv uputiti samo jednom gospodarskom subjektu. Tada se poziv neće objavljivati niti na internetskim stranicama Grada.

Kriterij za odabir ponude je najniža cijena ili ekonomski najpovoljnija ponuda. Osim cijene, kao kriterij se mogu koristiti i kvaliteta, tehničke prednosti, estetske, funkcionalne i ekološke osobine, operativni troškovi, ekonomičnost, datum i rok isporuke ili izvršenja radova. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter