Radovi u štinjaskoj lučici nastavljaju se nakon sezone

Gradi se novi lukobran dugačak 180 metara  (Milivoj MIJOŠEK)
Gradi se novi lukobran dugačak 180 metara (Milivoj MIJOŠEK)

Iako je bilo najavljivano da će novi dio štinjanske lučice biti gotov prije početka turističke sezone radovi su, mada nisu gotovi, nedavno obustavljeni. O čemu se radi upitali smo predsjednika Pomorsko športskog ribolovnog društva Štinjan Marijana Rupenovića. Kako nam je pojasnio radovi nisu gotovi, ali su zbog sezone, odnosno zabrane radova tijekom sezone, trebali biti obustavljeni te će ponovo krenuti na jesen.

- Nažalost, iako nam je Grad Pule dodijelio kamen s novog gradilišta bolnice i to bi nam bila odlična financijska pomoć, taj dogovor s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) nije realiziran i to nas je usporilo jer smo na kraju kamen za gradnju lukobrana morali kupovati, naveo nam je Rupenović.

Dodao je kako će s radovima ponovo krenuti od 15. rujna te očekuje da će sve biti gotovo do kraja jeseni. Na kraju se, navodeći da su svi radovi plaćeni, na izvrsnoj poslovnoj suradnji zahvalio tvrtki Kamen Pazin, a zadovoljstvo je izrazio i radovima tvrtke Vintijan koja izvodi radove.

Inače, izgradnjom novog lukobrana osigurat će se novih 80-ak vezova odnosno značajno povećati broj vezova, sa sadašnjih 74 na 160 vezova. Posao "težak" čak 3,5 milijuna kuna većinski financiraju sami Štinjanci, odnosno zainteresirani mještani koji su uplatili predujam za nove vezove. Proširenjem lučice omogućit će se građanima, pa i turistima, vezanje plovila dužih od sedam metara za razliku od sadašnjih vezova koji su mogli prihvatiti brodice od četiri do sedam metara. U lučici se, nadalje, gradi i novi lukobran dugačak 180 metara, a u koncesiju je ušao i dio kopna na kojem bi trebali biti postavljeni montažni objekti za potrebe lučice, sanitarni čvor i dio na kojem bi se barke izvlačile na kopno. Koncesijski ugovor za sportsku luku Štinjan - Puntižela s PŠRD-om Štinjan potpisan je u travnju 2013. godine i to na 20 godina. Za cijelo područje pod koncesijom PŠRD-a plaćat će se fiksni dio od 60 lipa po četvornom metru te 20 posto od godišnjih članarina kao promjenjivi dio naknade. (B. PETROVIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter